Kun 2 timer fra København finder man halvøen Kullen med imponerende klipper der rejser sig op af vandet. Man kan vandre, gå kortere ture eller slappe af på et dejligt autentisk badehotel i Mölle. Uanset hvad bliver man mødt at fantastisk natur med vand, strand, klipper og naturreservat. Det er et af de steder man har lyst til at vende tilbage til igen og igen.
Etapebeskrivelse
Rute: Mölle – Kullens fyr – Mölle (Loop). Etapen indgår i Kullaleden
Niveau: Moderat
Terræn: Bakke / Skovsti / Asfalt
Længde: 11 km
Tidsforbrug: 4,5 timer inkl. frokost.
Transport: ca. 2 timer i bil fra København eller tog til Helsingborg og bus til Mölle.
Overnatning: Der er shelter på den nordlige side af ruten ved Josefinelyst. Det ligner dog mere et skur end et shelter og ligger ud til en parkeringsplads. Der er hverken vand eller toilet heller, så sæt forventningen ned 😉
Vandrekort og GPS
Rutebeskrivelse
Vi indlogerede os på badehotellet Grand Mølle- en luksus variant af vores typiske overnatning, men det var jo vores årsdag. Da jeg havde lokket manden med, ville turen heller ikke blive så lang som jeg gerne ville havde gjort den til, men de stejle klipper og udforskning af grotter gjorde alligevel turen til 4,5 timer lang. Det var en kold 1. april og vi kunne næsten intet se på grund af tåge, så det passede i virkeligheden nok meget godt.
Efter at have stillet bilen ved Grand Mölle og fået smurt et par sandwich af det venlige køkkenpersonale (byen var stadig vinterlukket), traskede vi ned mod vandet hvor stien fører op til Kullen. Det er ikke svært at finde og stien er rigtig godt markeret.
Allerede efter den første kilometer kommer man til Ransvik, som er den allerførste strand i Sverige hvor både mænd og kvinder badede sammen. I dag ligger der også en Café, Café Ellen som er åben i sommerhalvåret.
Fra Ransvik fortsætter man op af trappen og går igennem løvskov og kreaturindhegninger i Kullaberg Naturreservat. Kort før de 3 km, når man op til et flot udsigtspunkt med fantastisk udsigt over Kullahalvøen, havet og Mölle i det fjerne.

Ved 4 km er der mulighed for at tage en afstikker ned til Visitgrottan. Hvis man tør file sig de 50 m ned af den meget stejle bakke, venter et skønt åndehul med udsigt ud over vandet. Der var desværre ikke meget udsigt over det, da vi vandrede der, men blev hurtige enige om at det alligevel var en destination vi ville vende tilbage til.
Tilbage på stien ventede det flotte fyr, Kullens Fyr blot en kilometer væk. Endnu engang kommer vi forbi et stykke verdenshistorie fordi Kullen er det ældste sted i hele Skandinavien hvor der har været fyr. Det første blev bygget i 1561 af vores egen konge- Kong Frederik II. Imponerende!
Idag huser fyret også café og museum som har åbent i sommerhalvåret. Kort fra fyret ligger også Kullens Naturrum– et besøgscenter, hvor du finder en permanentudstilling om området. Her kan du også finde information om de mange forskellige vandrestier, købe en kop kaffe i automaten, tisse af og fylde vandflasken op. Vi gik ind for at få varmen, spise vores madpakker og gøre os klar til anden del af turen. Besøgscenteret har åbent hele året, dog begrænset åbningstider i vinterhalvåret.

Vi fortsatte fra fyret nordøst på langs kysten. Dette stykke er faktisk en del af Öresundsleden som strækker sig fra Ängelholm i nord til Löddeköpinge i syd.
Dette stykke et mere skovpræget end før, hvor man skal over småvandløb og træbelagte broer over de særlige mudderet områder. Efter godt 7 km, på turens højeste punkt kommer man forbi Josefinelust, en mere kendt grotte opkaldt efter Oscar I’s hustru Josefina, som elskede naturens skønhed.
Ved Josefinelust finder man også et shelter, dog er det ikke meget mere end et læskur. I det hele taget har shelteret ved Josefinelust ikke fået særlig mange anbefalinger, ikke kun på grund af det sørgelige syn af et skur, men også fordi det ligger lige ud til en p-plads og fordi der hverken er brænde eller bålplads. Men om ikke andet, ER der altså mulighed for en gratis overnatning med tag over hovedet.
Det sidste stykke tilbage til Mölle er et stykke hvor Svenskerne selv kører hen og går tur i skoven. Vi mødte derfor en hel del mennesker og hunde på vejen. Tilbage til hotellet slog vi benene op og hvilede os lidt før vi tog ned i byen og spiste på en af byens skønne fiskerestauranter.
Har man mere tid til overs kan jeg varmt anbefale at gå lidt rundt i den lille badeby og f.eks se Mölle Krukmakeri som også huset en meget low-key, men bestemt hyggelig, café med en meget særpræget indretning.
Faciliteter på vandreruten

Overnatning: Hvis du er til den mere luksuriøse form for overnatning, kan jeg varmt anbefale badehotellet Grand Mølle hvor vi selv overnattede. Alternativt er jeg fan af airbnb fordi man kommer i kontakt med de lokale og ende ud i nogle ret fede bekendskaber! Hvis du er mere til shelter og Trangia, så er der et shelter ved Josefinelyst, ud til en P-plads. Men som beskrevet er det kun et læskur uden nogen faciliteter overhovedet og der må ikke tændes bål.
Toiletter og vand: Der er toiletter i begyndelsen af ruten, ved indgangen til naturreservatet i Mølle.