Anmeldelser, Guides

[Boganmeldelse] Kebnekaisefjeldene af René Ljunggren

René Ljunggrens Kebnekaisefjeldene- en komplet guide til det unikke fjeldområde er en personlig og detaljeorienteret guide til vandring på Kungsleden og i de øvrige områder i Kebnekaisefjeldene.   

Det er klart, at når man vælger at skrive en vandrebog, så betyder det, at man er en meget erfaren vandrer -og det kan mærkes i bogen. Beskrivelserne er meget detaljeorienteret og det føles næsten som om, at man går der selv når man læser i bogen:

“Når du forlader Alisjávri-hytterne, vandrer du ned fra knolden, hvorpå hytterne ligger, og fortsætter over stålbroen over Aliseatnu, der her, gennem en dyb og bred kløft, løber ud i Alisjávri. På den modsatte bred er der teltmuligheder, men pladserne, der er få, er slidte og ikke så hyggelige, selvom udsigten er flot mod syd, ned ad Aliseatnu og den brede Alisvággi. ” – fra Rute 3. Alisjávri-hytterne – Čeakča-hytten

Det er et kæmpe pluspoint at mærke i de detaljerede beskrivelser, at forfatteren har mange års erfaring med området, fjeldvandring og etaperne. Med en kampvægt på 1200g er det dog ikke en bog man tager med på sin tur. Bogen findes endnu ikke som e-bog, men det synes jeg kunne have været et fint supplement, hvis man fik den med i købet sammen med den fysiske bog. Mit anmeldereksemplar er en digital version, og der vil jeg bare sige, at den alene, ikke giver det samme overblik som havde jeg siddet med den fysiske bog. 

OPDATERING: FORLAGET GIVER LIGE NU E-BOG MED I KØBET NÅR DU ANVENDER RABATKODEN “VITAMINN”.

Udover detaljeret etapebeskrivelser, er bogen også fyldt med viden omkring fjeldsikkerhed, orientering, geologi, historie og endda en Lulesamisk – Nordsamisk – Dansk ordbog. På den måde henvender bogen her sig til den detaljeorienterede planlægger, som en slags grundbog og all-you-can-eat vidensbuffet.

Kebnekaisefjeldene
af René Ljunggren

Brug koden “VitaminN”

Sprogligt

At bogen er så detaljeorienteret er både dens styrke, men også dens svaghed. Årsagen er, at den sprogligt faktisk er ret svær at læse. Når man gerne vil pakke en en bog til med brugbare informationer og personlige detaljer, så stiller det krav til, at det bliver formidlet og formatteret på en overskuelig måde. Det synes jeg desværre ikke bogen gør særlig godt. Der er meget name-dropping, hvilket både er godt, men også forvirrende, når man ingen kendskab til området har. Der er også mange indskudssætninger som gør sætningerne meget lange og man må derfor læse afsnit af flere gange. 

 

“Når jeg nævner de gængse forholdsregler, man bør overveje, når man vælger at vandre alene, så er det også på sin plads at nævne, at resultater fra en svensk undersøgelse fra 2018 viser, at de fleste dræbte i udendørs aktiviteter i de svenske fjelde, er personer, der er en del af en gruppe … ” s. 26

Kortudsnit fra bogen

Forfatteren Réne Ljunggren

Layout

I min optik skal en vandrebog som denne ikke kun levere detaljerede beskrivelser og information af generel karakter, men også kunne give mig et godt overblik og forståelse af etaperne.
 
I denne bog starter etapebeskrivelserne med en overskuelig infoboks med GPS-koordinator, sværhedsgrad, længde, højdemeter og provianteringsmuligheder. Det er lidt svært at læse det sorte på det blå, men det er petitesser. 

Til gengæld synes jeg at afsnittene bliver blandet meget sammen. Særligt de første afsnit med generel viden om vandring i fjeldene, sikkerhed osv. synes jeg virker rodet og midt i etapebeskrivelserne kan man pludselig finde tips og tricks til et eller andet. Jeg savnede en meget klarere inddeling og at forfatteren kunne begrænse sig til det pågældende emne i et afsnit. 

Læs en hel etapebeskrivelse

Visuelt

Der er mange billeder i bogen og i nogle afsnit næsten på hver side. Der er både billeder af naturen og af hytter og faciliteter, hvilket er dejligt, så man får en fornemmelse for standard, områdernes natur og fauna. Der mangler dog stedtitler på en del af billederne, hvilket er ærgerligt, da bogen føles som et stort menukort af delikatesser, og man derfor gerne vil vide hvor man skal rejse hen for at opleve det på billedet. 

Billede fra s. 282

Store vidder og jaw-dropping moments er svær at billedgøre, særligt i et A5 format. Det skal ses, mærkes og opleves. Men der kunne stadig have været arbejdet mere med at redigere billederne og arbejde med det visuelle layout for at få læseren til at savle endnu mere over den natur som man jo vil afsted for. 

Konklusion

Denne bog henvender sig både til vandreren der ikke har vandret i fjelde før men som bør læse op på området og ruterne før en fælles tur, men den henvender sig også til den erfarne vandrer som kan bruge bogen som genvej til alle de fornødne informationer i planlægningen af egen tur. 

Vil jeg mene den er pengene værd? Absolut. 

 

Læs også: Vandring på Hallandsleden i Sverige

Få besked når der kommer nyt indhold 📩 🥾

Jeg spammer ikke, promise! Ved at tilmelde dig nyhedsbrevet samtykker du til, at jeg må sende dig emails med nyheder og tilbud. Afmeld når som helst. Læs min privatlivspolitik.

Få besked når der kommer nyt indhold 📩 🥾

Jeg spammer ikke, promise! Ved at tilmelde dig nyhedsbrevet samtykker du til, at jeg må sende dig emails med nyheder og tilbud. Afmeld når som helst. Læs min privatlivspolitik.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *