10 gode råd til en børnevenlig vandretur

At tage på vandreture med børn kan blive en sjov aktivitet for hele familien med den rigtige forberedelse og træning. Hvis du gerne vil have de små med ud og opleve naturen, så er her nogle tips til, hvordan din vandretur med børnene kan blive en succes.

På børnenes præmisser

Det kan virke obvious for nogle og for andre noget man skal mindes om: Tag på tur når børnene er veludhvilet, har fået mad og drikke og har overskud til en oplevelse.

Jeg har altid gået meget op i at børnene får ‘tøffetid’ – altså tid derhjemme hvor der ikke sker en fløjtende fis. I en travl og ofte hektisk hverdag, kan det være uoverskueligt også at skulle alt muligt i weekenden og ferierne. Så overvej om dine børn kan magte en vandretur, eller om det er bedre med et spil ludo eller anden rolig aktivitet derhjemme.

Forbered dem på turen

En vandretur kan være en meget abstrakt ting for børn der ikke har prøvet det før. Hvor langt er der? Hvor hårdt er det? Hvad skal der ske?

Tal sammen om turen inden i tager afsted på vandretur. Tal om ruten (find den gerne på et kort) og hvilke udfordringer der måske kommer undervejs. Giv plads til, at børnene kan stille spørgsmål og selv kan komme med løsninger på, hvordan udfordringerne løses så de føler sig involveret og hørt. Har du lidt ældre børn, vil det også være motiverende hvis de er med i selve planlægningen af vandreturen. Måske er der noget de gerne vil opleve, f.eks. et vandfald eller noget de har set fra youtube?

Kom godt fra start

Tilmeld dig nyhedsbrevet 

Vælg en børnevenlig vandrerute

Den bedste måde at få børn til at elske noget nyt, er, at have en sjov og successfuld førstegangsoplevelse. Vælg derfor en kort rute, hvor I kommer i mål før trætheden melder sig og hvor der er tid til udforskning og pauser. Husk at tænke højdemeter ind i ligningen også- de gør det noget hårdere selvom ruten måske er kort.

Et godt råd er også at finde ruter hvor der er små oplevelser undervejs, som f.eks. denne aktivitetstur ved Esrum Sø, de 6 kæmper på vestegnen, et shelter hvor I kan lave frokost over bål eller spændende broer. Prøv f.eks. trækfærgen og broen her på Skjoldungestien.

Sænk ambitionerne i starten

Et godt råd er, at sænke ambitionerne i begyndelsen. Efterhånden som I får trænet jer op, kan du hæve ambitionsniveauet for først dér kender du dine børns grænser og din egen tålmodighed (trust me- den bliver sat på prøve 😬). Du kender også jeres kompetencer bedre og sætter derfor heller ikke sikkerheden over styr. Byg altså langsomt jeres niveau op. Det er vigtigere at have det sjovt og hyggeligt i begyndelsen end lange distancer og imponerende ture.

Hold øje med tiden

Børn bliver nemt distraheret og alt efter længden af turen, kan det være utrolig vigtigt at holde øje med tiden. Du kender dit barn bedst, så sørg for at der er sat tid af til udforskning, men sørg også for at komme i mål før trætheden og sulten melder sig.

Pak med omhu og med mange snacks

Har du børn, har du måske allerede lært at planlægning er alfa omega. Du har måske været vandt til at stoppe barnevognen til med grej og mad- nu er tiden kommet til rygsækken. Sørg for at have både førstehjælpskasse, rigeligt mad, drikke og snacks, evt. solcreme/solhat, ekstra sko, hue, vanter, vådservietter, toiletpapir eller hvad I nu kunne få brug for undervejs.

Som voksen kan man bedre undvære, men som barn går den bare ikke at gå sukkerkold, blive solskoldet eller fryse fingrene. Det vil meget hurtigt forvandle en ellers hyggelig vandretur til et mareridt.

Hold mange hyggelige pauser

Små ben bliver hurtigere trætte, så sørg for hyppigt at holde små pauser. Nyd en udsigt, kig på en dyrelort, klap en hest, sid i græsset, eller lig og kig på sky formationer. Snak om vind og vejr. De mange små pauser er en god mulighed for at binde jer sammen og få snakket om en masse ting.

Husk, børnene gør, som du gør

Det er længe siden jeg adopterede ‘børn gør som du gør – ikke hvad du siger’ og det er ikke mindst lige så relevant for vandring som alle andre aspekter af livet. Den bedste måde at få børnene til at blive begejstret for vandring, er simpelthen bare at dele din egen entusiasme. For begejstring smitter.

Modsat, hvis du virker lunken eller nervøs over for projektet, vil du også opleve skepsis fra dine børn. Hvis du udviser mangel på overskud, gør de det samme. Vær en god rolle model og planlæg jeres success!

Gør vandreturen til en skattejagt

At gå fra A til B har ikke samme appeal for børn som for os voksne. Derfor er det en god idé at gøre vandreturen interaktiv med f.eks. en skattejagt. Prøv f.eks. at printe denne natur bingoplade eller lav jeres egen forud for turen. I kan også tegne jeres eget kort med små oplevelser undervejs.

Hav udstyret i orden

Der skal ikke meget til at ødelægge en tur for en lille størrelse. Hvis skoen gnaver eller kroppen våd af regn kan det hurtigt blive en dum tur. Så sørg for at have styr på alt fra tøj til trangia når du tager på vandretur med dine børn. Det gælder både for børnene og de voksne; hvis dit humør falder, mister du hurtigere tålmodigheden og det kan børn mærke med det samme. Køb derfor kvalitetsudstyr, som giver en god oplevelse.

1 thought on “10 gode råd til en børnevenlig vandretur

  1. Det er nogle super gode tips.. jeg kan i øvrigt varmt bakke op om “mange snacks”. Hvis børnene er ved at gå lidt kolde, så er det altid et hit lige at hive lidt chokolade frem eller finde Trangiaen frem og lave en gang varm kakao, hvis man har tiden til det.
    Man skal sørge for at det er turen, der er målet og ikke at nå en bestemt distance.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Få besked når der kommer nyt indhold 📩 🥾

Jeg spammer ikke, promise! Ved at tilmelde dig nyhedsbrevet samtykker du til, at jeg må sende dig emails med nyheder og tilbud. Afmeld når som helst. Læs min privatlivspolitik.

Få besked når der kommer nyt indhold 📩 🥾

Jeg spammer ikke, promise! Ved at tilmelde dig nyhedsbrevet samtykker du til, at jeg må sende dig emails med nyheder og tilbud. Afmeld når som helst. Læs min privatlivspolitik.