Vandring på Skjoldungestien: Roskilde – Hvalsø (33 km) rutebeskrivelse og GPS
Skjoldungestien er en 40 km vandrerute i Nationalparken Skjoldungernes Land som ligger ved Roskilde. Der er gode forbindelser med offentligt transport og fine faciliteter undervejs.
Jeg har altid haft et godt øje til Lejre, som jeg synes er et fantastisk smukt sted, så det var jo kun på tide at Skjoldungestien kom på programmet. Turen har længe været på ønskelisten, men det er alligevel endt med at blive tilsidesat for ture i Nordsjælland. Det er virkelig ærgerligt, for hold da op hvor var det en skøn tur. Det er absolut ikke sidste gang jeg går den, særligt fordi den jo faktisk kun ligger 45 min. væk hjemmefra og har potentiale til at blive en weekendtur med overnatning – noget jeg gør alt for lidt af i Danmark.
Rute: Hvalsø St. – Roskilde St.
Niveau: Nem men lang – overvej at dele den op i to.
Terræn: Primært mark- og skovstier, let bakket. Rimelig vådt året rundt og det kan være nødvendig med en alternativ rute i enkelte områder (se beskrivelse).
Længde: ca. 33 km for ruten Hvalsø – Roskilde.
Transport: Det er nemt at komme til/fra denne vandrerute med offentlig transport. Togene kører fra Roskilde mod/fra Holbæk rimelig ofte og stopper i både Lejre og Hvalsø. Tjek www.rejseplanen.dk for de nøjagtige tider.
Overnatning: Der er flere muligheder for overnatning undervejs.
Rating: På trods af min umiddelbare begejstring, får ruten kun 3 af 5 stjerner fordi ruten er meget dårlig markeret og fordi den er meget våd og nogle steder umuligt at passere (2019).
Skjoldungerne-hvad-for-noget?
Jeg forstod det heller ikke lige til at starte med. Men det handler om Danmarkshistorien -og faktisk om Danmarks første konge!
Fra Naturstyrelsen: “Det gamle sagn fortæller, at Odin sendte Kong Skjold til danerne, så han kunne blive deres første konge. Kong Skjold ankom som spæd helt alene på et tomt skib. Skibet landede ved Lejre, der blev det danske riges første kongesæde.” Læs mere historie om Skjoldungerne
VANDREKORT & RUTE
Dette er en af de vandreture, hvor kort faktisk er nødvendig. Ruten er meget dårligt markeret på turen og man går hurtigt (og ofte) forkert uden kort. På nationalparkens officielle hjemmeside kan man downloade en folder med ruten – jeg synes den er dårlig og vil klart anbefale en GPS-version i stedet.
Officiel hjemmeside for Nationalpark Skjoldungernes Land
Se den officielle folder (med printet rute)
GPS:
Del ruten i to
Der er rig mulighed for at lave ruten om til to dagsture. Jeg vil anbefale at skære den ved Lejre ved at hoppe af ruten i Gl. Lejre og gå til Lejre St. Så får du to dagsture på hhv. 18 km (Hvalsø – Lejre) og 13 km (Lejre – Roskilde).
UNDGÅ RØRMOSEN – hvis du ikke gider vand til knæene.
Nogle kort over Skjoldungestien vil lede dig igennem Rørmosen syd for Boserup Skov (ved golfbanen). Vær opmærksom på at der er meget vådt her, og nogle steder står man i vand til knæene. Jeg har desværre ikke et billede af det, men der er altså ingen mulighed for at passere uden at gå direkte igennem det. Den GPS-rute som jeg har anbefalet tager dig udenom dette område, men der er generelt meget fugtigt på ruten, så kondisko er ikke det bedste valg. Se bare hvor vådt der er:
Trækfærgen ved Kornerup Å
Trækfærgen over Kornerup Å blev indviet i 2012 og er på kort tid blevet utrolig populær. Den er ikke en del af ruten, men en sjov aktivitet at prøve hvis man har tid og lyst, man skal blot dreje af ved Svogerslev Sø.
FACILITETER
Der er gode faciliteter undervejs. Dels på stationerne hvor der er toiletter og proviant men også undervejs. På ruten går man forbi mindst 3 shelter-pladser med muldtoilet samt en golfklub med åbent toilet og drikkevand. Derudover, så er der også mange steder hvor der er borde og bænke til at nyde sin frokost.
Overnatning
Der er mange shelter- og teltpladser undervejs. www.udinaturen.dk giver et godt overblik. Særligt har jeg en kærlighed til det shelter som ligger i Boserup Skov, men det ligger lidt dårligt ift. ruten fordi det er så tæt på Roskilde. Det særlige ved shelteret er, at det ligger helt ned til vandet og det er gudesmukt at vågne op midt i en skov med udsigt over fjorden . Der må ikke anvendes telt her.