Region Midtjylland, Vandreture i Danmark

Nationalpark Mols Bjerge – 75 km (4 dage)

Søger du en alternativ rute til den overbefolkede officielle Mols Bjerge Stien? Denne rute tager dig igennem hele Nationalparken fra Grenaa til Knebel på blot 4 dage og byder på spektakulære udsigter, sved på panden over bakkerne og gode overnatningsfaciliteter. 

Om Vandreruten “Mols Bjerge Nationalpark – alternativ rute (75 km)

Jeg havde oprindeligt taget udgangspunkt i vandre stien Molsruten da jeg valgte at arrangere en tur til Mols Bjerge Nationalpark med min vandreklub De Studerendes Vandreklub. Men vi besluttede os for at lave ruten helt om, for at undgå asfalt og opleve mere af Mols Bjerge. Men den officielle lange rute på 60 km passede os ikke rigtig, så derfor komponerede vi vores egen. 

Se alle billederne i min Instragram Story

Det er en rigtig god tur men hvor du er afhængig af at vandre med telt. Det er også en god idé at have en vandpose/dunk med, da der til tider kan være langt til toilet og vand (op til 650m). Til gengæld så har du ruten- og overnatning- mere eller mindre for dig selv indtil du rammer hjertet af Mols Bjerge den sidste dag. 

Etape 1: Grenaa/Kløverbo Bålhytte – Rugaard Camping (20 km)
Etape 2: Rugaard Camping – Ørnbjerg Mølle (20 km)
Etape 3: Ørnbjerg Mølle – Knebel Plantage (20 km)
Etape 4: Mols Bjerge Dagstur (fri leg, men man går nemt 15 km)

Etape 1: Grenaa – Rugaard Camping (19 km)

Efter vores overnatning ved det hyggelige, men knap så rolige, ‘Kløverbo Bålhytte‘  gik vi langs vandet ned til Rugaard Camping hvor vi overnattede i telte næsten på stranden. Ikke alle pladser har strøm, men der kan tilkøbes adgang. Meget søde ejere og en super fin lille campingplads. Adgang til toiletter, vand, bad og kiosk med basis fornødenheder. Du kan evt. ringe i forvejen og ‘bestille’ varer som de henter fra den lokale købmand.  

Vi fandt dele af ruten ufremkommelig i praksis. Helt præcist mellem km 7.1 og 8.0 på kortet ovenfor. Vi måtte i stedet lave en lille detour først vest, så syd, så øst til sidst i en lille firkant på en etableret sti. Da det er en stenet strand, var det også hårdt at gå på. Vi trak op i højden og gik langs markerne dele af vejen. 

Terræn: Skovsti, stenstrand, marksti

Etape 2: Rugaard Camping – Ørnbjerg Mølle (20 km)

Vi sagde farvel til Rugaard Camping og drog ud på en dejlig tur over åbent landskab og ind i skoven. Ruten går delvist på Ebeltoft-Gravlev Stien, en nedlagt jernbane som går forbi Ree Dyrepark. Vi spiste vores madpakker i græsset på en bakketop på Stubbe Søvej, men der er også et decideret picnic sted, Stubbe Sø Viewpoint and Picnic Site, ved søens østligste punkt, med adgang fra Stubbe Søvej.

Det var lidt svært at finde teltpladsen ved Ørnbjerg Mølle, da det ikke ligger som angivet på diverse kort og skiltningen dårlig. Jeg har markeret den præcise lokation på GPS kortet, så det forhåbentligt er nemmere at finde for dig end det var for mig. Der er plads til ca. 10 telte og der er bålplads. Toilet og vand fandtes ca. 300 meter væk ved selve møllen. Dog havde vandposten et problem med trykket og det var derfor ikke altid muligt at tappe vand (hvis mange havde hentet vand). 

Det er ikke muligt at proviantere på denne rute, så hav nok mad med i tasken. Alt i alt en dejlig tur gennem både åben landskab og skov. 

Madholdet klargører aftensmad ved bålpladsen

Etape 3: Ørnbjerg Mølle – Knebel Plantage (20 km)

På denne etape kommer man endelig ind i den markedsførte del af nationalparken (selvom nationalparken er langt større og du på dette tidspunkt allerede har vandret en del i nationalparken). Jeg må bare sige, at det lever op til forventningerne. Simpelthen. 

Denne etape tager dig højt op på Agri Bavnehøj der med sine 137 m.o.h er det højeste punkt i Mols Bjerge og derefter 35 meter dybt ned i dødishullet Tinghulen. Forvent sved på panden med oppakning 😝

Udsigt fra Agri Bavnehøj

Etapen er dog kun en appetizer på hvad Mols Bjerge Nationalpark har at byde på. Derfor vil jeg anbefale at overnatte i Knebel Plantage og tage en dagstur rundt i Mols Bjerge Nationalpark dagen efter, inden du tager hjem (eller tag en ekstra overnatning).

Selve lejrpladsen ved Knebel Plantage var ganske stor, selvom der står ‘lille’. På toppen af bakken, under grantræerne, er der ganske vist en lille teltplads, men fortsætter man, kommer man ud på et stort græsområde hvor der findes to yderligere bålpladser og her er der plads til mange telte. 

Muldtoilet og vand findes ca. 650 meter væk, ved Poskær Stenhus parkering. 

Det er muligt at proviantere i Knebel, som er i gåafstand fra lejrpladsen. Den lokale købmand har dog begrænsede åbningstider, så husk at tjekke dem, så du kan tidsplanlægge denne etape. Det er også muligt at tage bussen til Rønde hvor der er udviddet åbningstider, men da bussen kun kører 1 gang i timen er dette en større operation ovenpå en hård vandredag i Mols Bjerge. 

Det er også ved købmanden at bussen går hjemad, via Rønde. Tjek Rejseplanen for nøjagtige afgangstider og busnumre. 

Få besked når der kommer nyt indhold 📩 🥾

Jeg spammer ikke, promise! Ved at tilmelde dig nyhedsbrevet samtykker du til, at jeg må sende dig emails med nyheder og tilbud. Afmeld når som helst. Læs min privatlivspolitik.

Få besked når der kommer nyt indhold 📩 🥾

Jeg spammer ikke, promise! Ved at tilmelde dig nyhedsbrevet samtykker du til, at jeg må sende dig emails med nyheder og tilbud. Afmeld når som helst. Læs min privatlivspolitik.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *