Region Hovedstaden, Vandreture i Danmark

Arresø: Arresødal – Sonnerup Skov Rundt (13 km)

Med udgangspunkt fra smukke Frederiksværk byder denne tur på masser af variation: Først igennem islandskabet Arresødal ud mod åbne marker og enge, et strejf forbi vandkanten ved Arresø, igennem skoven i Sonnerup Skov og tilbage ad hyggelige snørklede stier på toppen af Halsnæs, med en udsigt der siger spar to. Dette er en tur der vil noget.

Etapebeskrivelse og GPS

Rute: Vandring ved Arresø: Arresødal-Sonnerup Skov
Niveau: Nem
Terræn: Skovstier, grusstier, en lille smule asfalt kan ikke undgås i byen.
Længde: 13,5 km
Transport: Nemt med både bil og offentlig transport. Gratis parkering i Frederiksværk, men der er også flere P-pladser langs ruten.
Overnatning: Der findes flere overnatningsmuligheder i og omkring Frederiksværk i form af hotel, airbnb m.m.

Lidt dårligere er man stillet hvis man vil sove i det fri. Det er kun ved Auderød Skov (følg Halsninoen hvis du vil derud) samt nord for Frederiksværk at Naturstyrelsen har markeret overnatningsmuligheder. Der er dog et shelter ved Dronningholm Slotsruin (markeret med det sorte kryds) – men det kan bookes og du skal derfor sikre dig, at der er plads såfremt du vil benytte dette. Den findes i Shelter App.

Afmærkning

Da dette er en selvopfundet vandretur,  er der ingen afmærkning på ruten – dog følger man Halsninoen on/off. Brug AllTrails appen med min rutemærkning (den er gratis og der er masser af signal).

Natur og oplevelser undervejs

Turen startede overskyet og kold, men jeg vidste at det ville klare op i løbet af dagen. Med udsigt til fuld solskin, så vidste jeg, at jeg bare måtte ud og vandre! ☀️🥾

Som mine andre vinterture, valgte jeg bevidst denne rute, fordi landskabet (marker, enge, nåletræer) ikke ændrer sig væsentligt fra sæson til sæson. Dog var der noget mere skov på denne tur end jeg plejer, men det gjorde ikke spor i solskinsvejret. Faktisk går man på ydersiden af Sonnerup Skov, og dermed får solens stråler stort set hele tiden. 

Anbefalede vinterture i Danmark: 
Vadehavsstien (106 km) – Nationalpark Vadehavet
Lynæs Rundt (10 km) 
Knudshoved Odde (19 km)
Vestkyststien (68 km) – Thy Nationalpark

Siden min første tur i Halsnæs (Lynæs Rundt) bliver jeg ved med at vende tilbage. Naturen på denne rute var da også helt i top, og det er sjælendt at jeg oplever en så varieret natur på så kort en distance.

Det må snart være tid til at vandre den famøse Halsninoen, selvom navnet i sig selv giver mig lysten til at lade være 😩


Arresødal overraskede mig. Men jeg må blankt erkende at jeg havde et blondine-moment, for jeg havde ikke tænkt over navnet. Så jeg gik igennem dalen og tænkte “ej det er jo lidt en dal” 🤣 . Nogle gange skulle man ikke tro, at jeg havde en lang videregående uddannelse. 

Efter godt 3 km vandring igennem Arresødal Skov kommer man ud på Auderød Vej, som ja, fører ud til Auderød Lejren. Den er dog lukket og spærret af for offentligheden, så ingen grund til at gå derud. Jeg gad ellers helt vildt godt se, den kendte svømmehal som naturen har overtaget. Men pyt, sådan er det jo. 

På vej videre ankommer man til Dronningholm Slot. Her gik jeg lidt forkert, men endte med at finde et bord-bænkesæt i læ for vinden hvor jeg kunne spise min sandwhich fra den lækre bager i Frederiksværk. Så det var jo ikke så skidt, at det ikke var godt for noget. 

I Dronningholm mose passerer man et bæverskjul. Der er opstillet en udkigsskjul til de tålmodige. Her er lidt mudret, så sørg for gode støvler. Derefter fortsætter ruten forbi Ladegårdssøens Shelter som ligger i en nedlagt grusgrav. Hold til til højre når du skal videre, så kommer du den rigtige vej.

Efter 5 km rammer man Ravnsbakkevej P-plads. Herfra går turen ad trampestier over enge med udsigt til Arresø og forbi en perlerække af bronzealderhøje.

Dernæst rammer man Sonnerup Skov hvor man først drejer direkte ned mod vandet. Der er bålshelter og badebro – perfekt til et ophold på de varme dage. Følg derefter først vandkanten og derefter skovkanten videre. Der er flere gode siddepladser (bænke) med udsigt undervejs. 

Efter Sonnerup Skov kommer du ud på Brederødvej et kort stykke, hvorefter det er slut med den åbne natur. Nu kommer man ind i bebyggelsesområder med asfalterede cykelstier og fortove. Men hæng i, for efter skolen ved de 11,5 km kommer der et naturstisystem på en højderyg. Her får du storslået udsigt ud over industrihavnen for til sidst at ankomme tilbage til Frederiksværk på den absolut SMUKKESTE manér. Du kan ikke se det på kortet. Men stol på mig ❤️

Få besked når der kommer nyt indhold 📩 🥾

Jeg spammer ikke, promise! Ved at tilmelde dig nyhedsbrevet samtykker du til, at jeg må sende dig emails med nyheder og tilbud. Afmeld når som helst. Læs min privatlivspolitik.

Få besked når der kommer nyt indhold 📩 🥾

Jeg spammer ikke, promise! Ved at tilmelde dig nyhedsbrevet samtykker du til, at jeg må sende dig emails med nyheder og tilbud. Afmeld når som helst. Læs min privatlivspolitik.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *