Region Hovedstaden, Vandreture i Danmark

Den Danske Pilgrimsrute: Helsingør – Gurre (10/18 km)

Jakobsvejen, også kendt som Den Danske Pilgrimsrute, byder på ca. 1000 km vandring i Danmark – og er en del af den officielle pilgrimsrute til Santiago De Compostela. Læs mere om Den Danske Pilgrimsrute. Turen er identisk med første etape af Den Danske Klosterrute.

Rute: Helsingør St. – Gurre Slotsruin / Jakobs Kapel
Niveau: 
Moderat
Terræn: 
Primært skovstier, enkelte bakker med lav stigning. 
Længde: 
Den korte ca. 10 km. + 1,5 km hvis man også går rundt om Kronborg. Alternativ, lang rute: ca. 18 km.
Transport: 
Fra Gurre Slotsruin kører bus tilbage til Helsingør st. hvert 30.-60.min. Tjek rejseplanen.dk
Overnatning: Teltplads ved Gurre Sø eller BrugMinBaghave.dk
Officiel hjemmeside: https://santiagopilgrimme.dk/find-ruter/ruter-i-danmark/helsingoer-esrum/

Oprindeligt hedder ruten Helsingør – Esrum og er 26 km. lang. Men jeg synes der manglede nogle hverdagsalternativer til denne guddommelige rute. Derfor præsenterer jeg to alternative versioner på hhv. 10 og 18 km fra Helsingør til Gurre. Den korte følger Den Danske Pilgrimsrute slavisk, men er bare kortere, den lange følger delvist Den Danske Pilgrimsrute men hopper af ruten ved Gurrevej for at undgå et langt stykke med asfalt.

RUTEBESKRIVELSE og GPX

KORT RUTE: Følg den lang rute men fortsæt ad Gurrevej hele vejen til slotsruinen. Du skal altså ikke fortsætte syd for Gurrevej, men bliver på vejen. Du kan gå rundt om kronborg hvis du har lyst, ellers skærer du bare over ved Kulturværftet.

LANG RUTE (UDEN DEN LANGE ASFALT-STRÆKNING PÅ GURREVEJ+ RUNDT OM KRONBORG):

Turen starter fra Helsingør station igennem byen. Man kan dog med fordel starte med en afstikker for at gå rundt om Kronborg og Kulturværftet- en ekstra 1,5 km. hvis man er frisk på det.

Fortsæt af ruten syd om Marienlyst slot på Gammel Hellebækvej. Der er en skovsti som går parallel med vejen, den fortrækker jeg selv. Fortsæt forbi Helsingør Golfklub ind i Højstrup skov, indtil Kobberdammen (sø) hvor der drejes til venstre. Fortsæt syd imellem Klaresø og Sortesø. Her er der rig mulighed for at tage en pause ved en af de opstillede borde-bænke.

Fortsæt syd indtil Esrumvej hvor man drejer til venstre og går 100-200 meter før man igen kan genoptage skovstien sydpå indtil Gurrevej. Drej til højre og fortsæt af Gurrevej frem til Gurre eller følg den alternative rute*.

* Alternativ rute: I følge den oprindelige pilgrimsrute skal man gå flere kilometer ad Gurrevej, men er man mere til skov og natur kan man fortsætte syd i Nyrup Hegn ad vandreruten Helsingør-Havreholm (HH) kort før eller efter Gurre Kirke. Ruten fører direkte til Gurre Slotsruin hvor denne etape slutter. Da vi var en gruppe på 8 afsted, var det mest oplagt at gå igennem skoven, da Gurrevej er en smal landevej hvor trafikken kører tæt.

SE RUTERNE HELSINGØR-HAVREHOLM OG NORDSJÆLLANDSRUTEN


INTERESSEPUNKTER

Marienlyst Slot og have

Lundehave, som lystslottet kaldtes, blev opført i 1587-88 af Frederik II som et kongeligt lystslot til Kronborg. Den blev oprindeligt bygget som en tårnlignende bygning i tre etager og fik først sin nuværende udformning i 1759-64 af en af 1700-tallets største europæiske arkitekter, Nicolas-Henri Jardin. I slutningen af 1700-tallet anlagde Johan Ludvig Mansa en romantisk stemningshave fra slottet og ca. 2 km til Højstrup. Haven var yderst berømmet for sin skønhed og H.C. Andersen, som besøgte haven i 1826, har skildret besøget med stor begejstring.

Læs mere om Marienlyst Slot

Gurre Kirke

Gurre Kirke blev bygget i 1917-1918. Prisen var 62.000 kr. og blev financieret ligeligt af både staten og sognets borgere. Det var normal praksis i fortiden at det var lokale adelsmænd der betalte når der skulle bygges nye kirker- men ikke i Gurre! Man samlede simpelthen penge ind ved dørene. Det gav en helt særlig tilknytning, tilhørsforhold og fælleskab for borgerne i sognet og på den måde er Gurre kirke en rigtig folkekirke. Det var også en lokal gårdmand som ville skænke en byggegrund til projektet, men arkitekten Carl Brummer nægtede at bygge en kirke i en sænkning ved Nyrup Hegn da “man ikke skal se ned på en kirke”. Istedet ligger kirken idag på Spidsbjerg Bakke og ligner en “rigtig dansk landsby kirke” med hvidkalkede mure, højt kirketårn og rødt tegltag.

Gurre Slotsruin

Kort fortalt blev slottet bygget i starten af 1300-tallet og var efter sigende Kong Valdemar Atterdags fortrukne opholdssted. Det var også her han døde den 24. oktober 1375. Ruinen består af en ringmur med 4 hjørnetårne fra omkring 1360’erne omkring et ældre beboelsestårn på kampestensfundament fra ca. 1100-tallet. Slottet fungerede altså som kongebolig indtil 1530’erne hvor slottet blev forladt. Ruinen blev delvist fritlagt i 1817.

For de mere historisk interesserede, har Helsingør Leksikon en meget flot og udførlig beskrivelse af Gurre Slotsruin som jeg slet ikke vil forsøge at hamle op med. Der er også en spændende litteraturliste til de lidt mere nørdede. Find det hele her.

Få besked når der kommer nyt indhold 📩 🥾

Jeg spammer ikke, promise! Ved at tilmelde dig nyhedsbrevet samtykker du til, at jeg må sende dig emails med nyheder og tilbud. Afmeld når som helst. Læs min privatlivspolitik.

Få besked når der kommer nyt indhold 📩 🥾

Jeg spammer ikke, promise! Ved at tilmelde dig nyhedsbrevet samtykker du til, at jeg må sende dig emails med nyheder og tilbud. Afmeld når som helst. Læs min privatlivspolitik.