Region Syddanmark, Vandreture i Danmark

Vadehavsstien (106 km)

Vadehavsstien er til dig der ønsker en helt unik naturnær oplevelse. På denne lang-distance vandretur vil du både mærke naturens rå elementer på første hånd og samtidig opleve en form for ‘øde’ som er meget sjælden i Danmark. På Vadehavsstien er naturen barsk, men åbner man for sanserne og tillader naturens elementer at strømme igennem sjælen, får man en oplevelse i verdensklasse. 

Om vandreruten ‘Vadehavsstien’

Ruten, som endnu ikke er officiel, følger selvsagt Vadehavet fra Esbjerg til Tønder. Man går for det meste på digerne i UNESCO Nationalpark Vadehavet, men kommer, med min version, også igennem Tøndermarsken via den officielle Marsksti

“Vadehavet er natur, vild og utæmmet”

I alt er ruten 106 kilometer lang, og i denne version fordelt på 6 etaper bygget op omkring overnatning ved shelters. Selv tog jeg en anden, mere luksuriøs, rute; nemlig fra Ribe til Tønder hvor jeg sov på Airbnb/camping hele vejen igennem. Det kan også varmt anbefales!   

Tag på østerssafari i de kolde måneder

Der er både mulighed for at gå på asfalt, some what i læ for vinden på den parallelle cykelrute Vestkystruten, som strækker sig over 500 km fra Rudbøl til Skagen. Men man kan også gå på digerne, som består af græs, og visse steder kan man følge dyresporene helt nede ved vandet. 

Etaper ved overnatning i shelter/telt (angivet på kortet):

Til den klassiske telt + trangia tur. Husk pløkker; det blæser 😉 

Etape 1: Esbjerg – Kongeå slusen (20 km)
Etape 2: Kongeå slusen – Vester Vedsted (12 km)
Etape 3: Vester Vedsted – Ballum (27 km) – kan evt. deles op i to etaper*
Etape 4: Ballum – Højer (19 km)
Etape 5: Højer – Rudbøl (14 km) – via Marskstien
Etape 6: Rudbøl – Tønder (15 km) – via Marskstien

*kan eventuelt opdeles i to etaper ved at finde indkvartering omkring Skærbæk eller Rømø. Der er ingen shelter- eller teltpladser i nærheden, men prøv Brug Min Baghave, Airbnb, eller lignende. 

Shelters ved Vester Vedsted

Etaper ved overnatning på Airbnb / campinghytte: 

Denne version er særligt egnet til påske- og pinseferierne, hvor det for mange er for koldt til at sove ude, eller til den mere luksuriøse vandrer der værdsætter et højere komfortniveau. Bemærk dog, at oplægget starter i Ribe og ikke Esbjerg.

Etape 1: Ribe – Vester Åbølling (23 km)
Etape 2: Vester Åbølling – Ballum Camping (21 km)
Etape 3: Ballum Højer (19 km)
Etape 4: Højer – Rudbøl Camping (14 km) – via Marskstien
Etape 5: Rudbøl-Tønder (15 km) -via Marskstien

Oplevelser på Vadehavsstien

Ruten er ekstrem nem at følge, og det er kun enkelte steder man må ty til kort eller GPS. Det gør denne vandrerute til den ultimative afslapningstur! For du skal bare gå lige ud, og absorbere naturen. 

“Der er så mange oplevelser undervejs, hvis man blot åbner sit hjerte og sind for det”

Det kan måske lyde en smule kedeligt, at gå 106 kilometer ligeud i det fladeste natur du nogensinde kommer til at opleve. Men det er det langt fra. Der er så mange oplevelser undervejs, hvis man blot åbner sit hjerte og sind for det. Fra de mere turistprægede destinationer som Ribe, Kammerslusen, Rømø og Mandø, Højer pølser og diverse møller, til de mere naturprægede af slagsen som alenevandring blandt lam og får, sæler, sort sol, østersjagt, stjerneklar superhimmel, tidevand, vestenvind og tøndermarsk. 

Derudover, så er der en gigantisk kulturhistorie i Sønderjylland, som vi andre kun kender en alt for lille bitte bid af. Hvor Sønderborg og Aabenraa Kommune måske har stjålet lidt af opmærksomheden vedrørende Sønderjylland med en succesfuld ‘markedsføring’ af Dybbøl Mølle, Gendarmstien m.m., er Tønder Kommune ved at komme godt på banen med deres Nationalpark Vadehavet og de mange unikke oplevelser i den vestlige del af Sønderjylland. Men der er for mig at se, stadig en masse muligheder til gode, og jeg glæder mig til at følge udviklingen i området i takt med at jeg vender tilbage. 

Klassisk sønderjysk hus i Højer

Udover de markedsførte oplevelser langs Vadehavsstien, ja så støder man bl.a. også på den unikke lokale arkitektur; de røde murstenshuse med stråtag, de guddommelige smukke døre og de nøgne haver. Og falder man i snak med de lokale, får man også hurtigt et varmt indblik i livet i det nordvest-slesvigske område; både det moderne og det historiske. I de lokale antikforretninger, ser man også den lokale kulturelle stolthed, hvor man kan købe alt fra moderne, lokalt-destilleret gin til gamle bøger om vadehavet, digerne og den befolkning som levede der. 

“Vadehavsstien er således ikke for den pop-smarte turist som jagter en fancy, kurateret oplevelse, men for mennesket der leder efter den autentiske, naturlige og måske endda ensomme rejse gennem landskabet”

Vadehavsstien er således ikke for den pop-smarte turist som jagter en fancy og kurateret oplevelse, men for mennesket der leder efter den autentiske, naturlige og måske endda ensomme rejse gennem landskabet. 

På den måde, synes jeg faktisk at Vadehavsstien adskiller sig (positivt) fra dens pendant Vestkyststien i Thy Nationalpark, som er langt mere turistet og knap så jordnær og autentisk (men stadig en fantastisk oplevelse). 

Om Nationalpark Vadehavet

Vadehavet er en del af UNESCO verdensarv sammen med bl.a. Pyramiderne i Egypten og Galapagosøerne. Når du besøger Nationalpark Vadehavet, finder du hurtigt ud af, at det ikke er uden grund, det er verdensarv. Vildt, ik’?
Læs mere på den officielle hjemmeside 

“Det er ikke uden grund, det er verdensarv”

Luksuriøs spisekammer og sort sol

Det strækker sig ca. 800 km mellem Holland og Esbjerg og er blandt verdens mest produktive økosystemer med rigt dyre- og planteliv. 

Det er særlig kendt for de 20-45 millioner (!) trækfugle der hvert år slår sig ned i 5-7 uger for at fordoble deres vægt i Vadehavets rige spisekammer. 

Dette er årsagen til fænomenet ‘sort sol’, som er stærene der flyver i store flokke på op til 1 million fugle og danner fascinerende mønstre på himlen. Du kan læse mere om sort sol på Naturstyrelsens hjemmeside, hvor de også har udarbejdet en guide til, hvor og hvornår du har størst held med at opleve det . 

Landskabet

Man vandrer på digerne stort set hele vejen. Digerne langs den sønderjyske vadehavskyst er blevet bygget siden middelalderen for at forhindre oversvømmelse af de lavtliggende marskområder og dermed sikre landbrugsland. I 1920’erne påbegyndte man derudover afvandning af Tøndermarsken via anlæg af 108 km å-diger. 

Læs mere om digernes historie hos grænseforeningen

Bag ved digerne ligger altså marsklandet, der med dens bare og flade overflade har et meget unikt udseende. Marsklandet opstod af jord, der over mange tusinde år blev tilført organisk materiale og ler af tidevandet, og er derfor utrolig frugtbar for både planter og dyr. 

Andre vandreruter du måske vil kunne lide

Nordkyststien

Nordkyststien er en 66 kilometer lang cykel- og vandrerute fra Helsingør til Hundested hvor man følger den smukke nordsjællandske kyst, også kaldet Den Danske Riviera. Her er udsigt ad libitum, enestående natur, klitter, klinter og lange stræk helt nede ved vandkanten.

Den Danske Pilgrimsrute

Den Danske Pilgrimsrute fortsætter de Norske og Svenske Pilgrimsruter syd mod Santiago del Compostela i Spanien. Med sine 985 km, må man sige at man kommer Danmark rundt.

Vestkyststien Nationalpark Thy

Tag på vandretur i Danmarks største vildmark og mærk vestenvinden, få sand mellem tæerne og kom helt tæt på Nordjyllands unikke og barske natur. Her er endnu en dansk vandrerute for de naturkræsne.

Få besked når der kommer nyt indhold 📩 🥾

Jeg spammer ikke, promise! Ved at tilmelde dig nyhedsbrevet samtykker du til, at jeg må sende dig emails med nyheder og tilbud. Afmeld når som helst. Læs min privatlivspolitik.

Få besked når der kommer nyt indhold 📩 🥾

Jeg spammer ikke, promise! Ved at tilmelde dig nyhedsbrevet samtykker du til, at jeg må sende dig emails med nyheder og tilbud. Afmeld når som helst. Læs min privatlivspolitik.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *