Tag på en spændende vandretur i det forunderlige landskab i Randbøl Hede og Frederikshåb Plantage hvor Syvårssøerne opstår med jævne mellemrum. Området byder også på kulturhistoriske mærker fra 2. verdenskrig, bl.a. et flyverskjul m.m. Alt-i-alt en meget naturskøn og spændende vandretur både vinter og sommer.
Rutedetaljer og GPS
Rute: Syvårssøerne rundt i Randbøl Hede og Frederikshåb Plantage (11 km loop)
Niveau: Mellem (terræn)
Terræn: Sand- og grusstier, bakker.
Længde: 11,5 km — kan nemt afkortes eller forlænges efter ønske.
Transport: Bus linje 166 kører ml Kolding og Billund kører til Frederikshåb Plantage (2023). I bil kan du parkere på Randbølhede Rasteplads.
Overnatning: Man kan overnatte i Frederikshåb Plantage Shelter. Tjek selv udinaturen.dk og shelter app’en for faciliteter og booking-status. Du kan også sove på et Bed&Breakfast, benytte Airbnb eller hotel i Billund og omegn.
Afmærkning
Der er flere afmærkede ruter, bl.a. blåt spor (3 km) og rødt spor (4,7 km), men jeg har lavet min egen tur på 11 km som er nem at følge (se kortet længere oppe).
Natur og oplevelser undervejs
Myten om Syvårssøerne
Det mystiske naturfænomen ved Randbøldal bliver ved med at forundre. De mystiske Syvårssøer har deres navn fra den kendsgerning, at de ikke altid er der. Fra gammel tid har man bemærket, at søerne dukkede op ca. hvert syvende år, eller også brugte man blot det magiske 7-tal til netop det uforklarlige. Fakta er, at søerne opstår og forsvinder med højden på grundvandet. Og selv om store mængder nedbør får grundvandstanden til at stige, er det ikke ensbetydende med svulmende søer. Grundvandsspejlet har sine egne “bakker og dale”, og derfor er Syvårssøerne meget uforudsigelige.
Kilde: Naturstyrelsen
Randbøl Hede – en lang historie, kort.
Randbøl Hede blev lagt under istiden. Tæt ved ligger den jyske højderyg og israndslinjen, hvor smeltevand skyllede ud over området fra en kæmpe gletsjerport. Smeltevandet skabte det flade landskab og efterlod en slette med sand- og grusbund. Uden vegetation til at binde sandet, fik vestenvinden frit spil til at flytte sandet til klitter.
Kartoffeltyskerne
I midten af 1700 tallet kom “kartoffeltyskerne” som var blevet lovet gratis jord og bolig, gratis rejse, sædekorn, dyr og trækdyr, 20 års skattefrihed og frihed for soldatertjeneste af den danske stat. 86 tyske familier flyttede og tog kampen op med Randbøl Hede, men blot seks år senere, var der kun 12 familier tilbage på grund af de barske forhold.
“Frederikshåbløs” plantage
For at stoppe sandflugten, prøvede man i starten af 1800-tallet at forvandle den 4,5 km² store hede til skov med Frederikshåb Plantage. Det tog dog over 100 år og blev derfor lokalt kendt som “Frederikshåbløs Plantage”. Men det lykkedes til sidst, og i dag ser man en flot og varieret skov med et relativt rigt dyreliv.
Bombefly gemt i granerne
Efter danske digtere og malere tilbedte området, blev Randbøl Hede fredet i 1932. Der gik dog ikke engang et årti, før tyskerne under anden verdenskrig brugte plantagen til et flyverskjul. Det er stadig meget tydeligt at se når man går fra rastepladsen mod syvårssøerne, og er virkelig en oplevelse.
Kilde: Naturstyrelsen
Turbeskrivelse
Som hobby historiker var denne tur enormt spændende. Der var skiltet med historiske oplysninger under hele ruten, hvilket bare gav den ekstra oplevelse ud over den helt fænomenale natur.
Det er også en tur jeg klart vil anbefale med små- og store børn. Med de mange små oplevelser undervejs, tror jeg at selv de mest skærm-afhængige børn vil synes det er spændende.
Læs også: 10 gode råd til en børnevenlig vandretur
Selvom vandreruten ikke er afmærket, var det nemt at finde rundt. Kunne få gange orienterede jeg mig på AllTrails app’en, og ellers fulgte jeg bare søerne rundt. Det gør gåturen mere afslappende, end hvis man skulle bruge mental energi på navigation.
Heder er desuden en speciel oplevelse.
Og her ved Syvårssøerne hvor vandet kommer og går, var der næsten helst savanna stemning på denne tur, men næste gang kunne stien være helt oversvømmet. Det ser man også på faunaen og det gjorde det til ikke bare en smuk tur, men også en spændende tur.
På jagt efter gode vinterture
Der er ved at gå sport i, at finde smukke vandreruter om vinteren. For, stort set alle vandreture er jo smukke i det danske sommerlandskab, men om vinteren er der stor forskel. Men jeg er ved at komme frem til nogle pejlemærker, som nærmest garanterer en dejlig tur om vinteren:
- Ved havet og havne
- Åbne landskaber (marker, enge)
- Klitter og plantager
- Nåleskove
Den slags natur varierer ikke megen fra sæson til sæson, og byder altså på grønt og næsten uforandret natur.