Region Sjælland, Vandreture i Danmark

Sorø Søerne Rundt: Sorø Sø + Tuelsø + Pedersborg Sø (19 km)

Efter mine pilgrimsture i det midtsjællandske har jeg haft lyst til at komme tilbage og udforske lokalområderne lidt mere. Den midtsjællandske natur syntes jeg er undervurderet til fordel for vandring i Nordsjælland eller på fyn. Men jeg syntes faktisk, at der er utrolig smukt og varieret, og området fortjener mere opmærksomhed!

Når der står solskin i vejrudsigten, så kan jeg ikke holde mig fra en vandretur. Dette er især om vinteren, hvor lys og sol er svær at få i hverdagen, så når kombinationen af weekend + sol kommer på programmet, så er det 100% sikkert, at jeg skal ud og vandre. I vinterperioden synes jeg det er ret lækkert at vandre langs vand eller andre ‘åbne’ områder hvor man kan få lidt perspektiv på tingene og ekstra lys.

Overblik over vandreruten

Rute: Sorø Søerne Rundt: Sorø Sø, Tuelsø og Pedersborg Sø (19 km)
Niveau: 
Nem, men ruten er ikke markeret.
Terræn: 
Stier og asfalt
Længde: 
19 km
Transport:
Der er tog til Sorø st. hvor ruten passerer igennem. Det er også meget nemt i bil da det ligger tæt på motorvejen. Tjek rejseplanen.dk for togtider.
Overnatning: Udover Sorø Camping, så er der mulighed for overnatning både nord for Sorø, på en nyanlagt plads midt i Sorø samt en teltplads i den østlige del af Sønderskov. Jeg har ikke selv overnattet på nogen af dem. Så skrive gerne dine erfaringer i kommentar.

Benyt www.udinaturen.dk, www.brugminbaghave.dk og Shelter App’en for at se mulighederne i naturen. Alternativt kan du søge på Airbnb, B&B eller hotel for mere luksuriøse ophold.

Beskrivelse af vandreturen

Da jeg ankom i bil, synes jeg det nemmeste var at køre af motorvejen og holde ved den lokale Rema1000. Der er dog masser af parkeringsmuligheder, i det villakvarter der ligeledes ligger der. Jeg kom hurtigt på ruten som for mit vedkommende startede på den nordlige side af Tuelsø. Men man kan også sagtens starte turen fra Sorø St. hvis du ankommer med offentligt transport.

Det første lange stykke, 4 km for at være eksakt, var præget af meget støj fra motorvejen. Det ødelagde i høj grad oplevelsen over den ellers smukke Tuelsø, som kun var lidt mudret- mindre end forventet efter de seneste ugers store regnskyld. Det var først da jeg nåede helt om på sydøst siden af Tuelsø, at motorvejsstøjen forsvandt, dog kun for at blive erstattet af trafikstøj fra Ringstedvejen 👎. Derfor er det altså først efter 7 km at man bliver fri for trafikstøj, men derfra bliver det også rigtig godt.

Efter at have vandret godt 2/3 rundt om Tuelsø, drejer man af Søstien, krydser Ringstedvej og går ind i den nordvestlige del af Sønderskov. Jeg kan dog anbefale et dejligt lille spisested lige inden, med borde og bænke med udsigt ud over søen (se billed + kortet). Det er i nærheden af nogle hytter, men jeg er ikke sikkert på, at der er adgang til vand eller toiletter. På min tur var det både vinter- og corona lukket. Ingen chance dér.

Det var en dejlig afveksling med en tur igennem Sønderskov, som man følger hele vejen ned til Frederiksberg, hvor Sorø St. ligger. Hvorfor det er delt op på den måde, ved jeg ikke. Men vær opmærksom på det, hvis du skal med tog.

Efter Frederiksberg, hvor du kan nød-proviantere i den lokale 7/11 og hvor der muligvis også er toiletter (?), så fortsætter man igennem Feldskov og følger søstien rundt om Sorø Sø hele vejen til dets nordlige punkt. Her krydser man Slagelsesvej og fortsætter herefter rundt om Pedersborg Sø ad Pedersborg Søsti. Går man vest-om, kommer man forbi Sorø Camping og gør man øst-om, går man langs et villakvarter.

Den sidste del af ruten, var knap så spændende. Man er tilbage ‘i byen’ og man møder mange små-børnsfamilier der fodrer ænder og par der går søndagstur.

Faciliteter og proviantering på vandreturen

Proviantering: Det er muligt at proviantere i Rema1000 og Fakta i den nordlige del af ruten, tæt på motorvejen. Derudover er der en 7/11 ved Sorø St. (sydlige del af ruten).

Toiletter: Der er muligvis toiletter ved Sorø St. Masser af ’tissekroge’ i Sønderskov og hele den vestlige side af Sorø Sø.

Vand: Jeg så ingen vandposter på ruten, men der kan købes vand i Rema1000, Fakta og 7/11.

Borde og bænke: Der er rigtig mange langs ruten. Fristende at nyde de mange gode udsigter!

Alt i alt, må jeg sige, at ruten skuffede mig lidt. Måske præger de høje forventninger fra vandreturen med den overdådige udsigt over den nærliggende Tylstrup Sø, men især trafikstøj trækker ned, når jeg giver karakter. Måske årstiden (februar) heller ikke ligefrem retfærdiggør denne anmeldelse heller. Who knows. Har du gået ruten, hører jeg rigtig gerne din vurdering. Hvor mange stjerner ville du give den? Smid en kommentar 👇🏻

Andre vandreture i Danmark som måske kunne interessere dig:

Få besked når der kommer nyt indhold 📩 🥾

Jeg spammer ikke, promise! Ved at tilmelde dig nyhedsbrevet samtykker du til, at jeg må sende dig emails med nyheder og tilbud. Afmeld når som helst. Læs min privatlivspolitik.

Få besked når der kommer nyt indhold 📩 🥾

Jeg spammer ikke, promise! Ved at tilmelde dig nyhedsbrevet samtykker du til, at jeg må sende dig emails med nyheder og tilbud. Afmeld når som helst. Læs min privatlivspolitik.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *