Region Hovedstaden, Region Sjælland, Vandreture i Danmark

Allerød – Svanholm Loop (12 km)

I Nationalparken Kongernes Nordsjælland finder man nogle af de dybeste og mest majestætiske skove i Danmark. Lige syd for Nationalparken, ved Allerød, finder man en mindst ligeså smuk og stor skov, med løv- og nåletræer, skovsøer og bakket terræn. Kom med på en dejlig rundtur i skovens dybe stillero. 

Etapebeskrivelse og GPS

Rute: Allerød – Tokkekøb Hegn – Svanholm Loop (12 km)

Niveau: Nem
Terræn: 
Skovstier (brede og smalle)
Længde: 
ca. 12 km
Transport: 
Nemt med både bil og offentlig transport. Start ved Allerød togstation  www.rejseplanen.dk.
Overnatning: Der er flere muligheder for overnatning, bl.a. fri teltning i Tokkekøb Hegn, stor Lejrplads ved DæmpegårdTjek gerne udinaturen.dk og shelter app’en for faciliteter og booking-status. Du kan også sove på et Bed&Breafast, benytte Airbnb eller hotel i Allerød/Hillerød.

En klassisk skovtur med blandet løv- og nåletræer, skovsøer og masser af dyreliv. En dejlig vandretur i Kongernes Nordsjælland. Jeg gik turen en vinterdag med sne, det gjorde den absolut kun mere dejlig, men tænker også at den vil være lige så smuk en forårsdag, en varm sommerdag eller når bladende skifter farve til efteråret. Derfor må det næsten kaldes for en god all-around tur med nem adgang til både parkering og offentlig transport. 

Der er flere overnatningsmuligheder i området, både i telt, shelter og mere luksuriøse ophold i Allerød (se beskrivelsen i toppen af siden).

Der er rig mulighed for at øge distancen på ruten ved at udforske mere af den østlige del af skoven eller zig-zagge mere igennem området. Men gå ikke glip af det nordlige område ved Svanholm for der er en fantastisk udsigt. 

Der er til gengæld ingen udsigt til våde fødder eller mudrede støvler. På denne tur går man nemlig på brede og smalle skovstier af god kvalitet. Jeg mødte kun få andre mennesker, men det kunne også skyldes vejret ❄️🌨

Turen har fået 5 stjerner – ikke fordi den giver en WAOW oplevelse, men fordi den leverer alt det en skovrute skal kunne 🌳🌲🦔

Om at vandre i snevejr - til dig der ikke er vant til at vandre i bidende kulde.

Lyder det lidt for koldt? 🥶

Først og fremmest vil jeg fortælle dig, at jeg er jordens største frossenpind. Min komforttemperatur er 30 grader (også at vandre i) – så at vandre i minusgrader burde være det værste for mig. Men jeg har aldrig frosset på en dagstur i snevejr, og her er hvorfor: 

 • Du er i konstant bevægelse. Det vil sige, at din krop varmer dig op indefra hele tiden. Modsat en kort gåtur, når du at får varmen fordi du fortsætter i lang tid.
 • Luften er som regel tør og det gør en kæmpe forskel! Kold, tør, luft føles varmere end kold, fugtig, luft.

Udstyrsliste

Som minimalist har jeg ikke en lang- eller fancy udstyrsliste. (se min generelle udstyrsguide), og jeg har da heller ikke noget specielt tøj eller udstyr til en lang gåtur i snevejr, uden overnatning. Det vigtigste er at holde dig selv tør, og her vil både svedtransporterende undertøj og vandtæt overtøj være godt. Selvom jeg faktisk har skibukser, så anvender jeg dem aldrig til vandring. Jeg har dog altid et par regnbukser med til når det decideret sner, og det er mere end rigeligt. Sørg dog for, at der ikke er kuldebroer (mellemrum mellem bukser og jakke, jakke og hue m.m.). Her er hvad jeg har på om vinteren:

 • En god vinterjakke – jeg har en 10-år gammel Didriksensjakke som jeg (stadig) er virkelig glad for. Den går ned over numsen og har indenvendig falsk pels som holder mig godt varm. Den kostede 1200 kr. dengang og jeg bruger den hele vinteren (ikke kun til vandring). 
 • Regnbukser
 • Almindelige uldvanter
 • Merino Buff (bruger den som pandebånd)
 • Woolnet undertrøje – sidste skud på stammen og jeg er så glad for den. Holder mig meget varmere end almindeligt skiundertøj. 
 • Uldtrøje
 • Almindelige (tykke) joggingbukser
 • Tykke vandrestrømper
 • Almindelige løbesko

Madforslag på kolde dagsture

I starten eksperimenterede jeg med at lave varm mad til frokost når jeg vandrede i koldt vejr. Men selv med en Jetboil, så var ventetiden ikke dét værd, for det blev hurtigt koldt at sidde stille. Jeg har derfor droppet at lave mad på mine vinterture – en pause jeg ellers elsker på alle andre årstider. 

Det behøver jo ikke være hverken raketvidenskab eller noget særligt, med frokost på en almindelig dagstur. Det er i virkeligheden bare en ganske almindelig madpakke. Men, jeg er ikke et stort madpakke-dyr og spiser som regel varm mad til frokost og derfor er det måske mere omstændigt for mig end de fleste.

Jeg er endt med at drikke varm suppe som jeg har forberedt hjemmefra og medbragt i termokande. Dertil spiser jeg en bolle af en art. Begge dele kan jeg indtage gående og behøver derfor ikke holde en decideret pause. 

Hvad spiser du på en kold vandretur? Smid gerne en kommentar 👇🏻

 

Få besked når der kommer nyt indhold 📩 🥾

Jeg spammer ikke, promise! Ved at tilmelde dig nyhedsbrevet samtykker du til, at jeg må sende dig emails med nyheder og tilbud. Afmeld når som helst. Læs min privatlivspolitik.

Få besked når der kommer nyt indhold 📩 🥾

Jeg spammer ikke, promise! Ved at tilmelde dig nyhedsbrevet samtykker du til, at jeg må sende dig emails med nyheder og tilbud. Afmeld når som helst. Læs min privatlivspolitik.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *