Region Hovedstaden, Vandreture i Danmark

Amarminoen (17 + 10 km)

Blot et stenkast fra Københavns centrum, findes en 27 km lang vandrerute ved navn Amarminoen. Fra DR-byen via Amager Fælled og Kalvebod Fælled går man til Dragør af unik bynær natur. Ruten vandt hurtigt kendskabsgrad og popularitet med dens reference til Camino’en og nemme adgangsforhold. Men selvom idéen er god nok er der lang vej til en god oplevelse.

Da jeg første gang hørte om Amarminoen i efteråret 2020, må jeg indrømme at det første jeg tænkte var, “sikke noget Københavnerpjat, det må da være en joke” og blev en smule harm over at latterliggøre pilgrimsadfærd på denne måde.  

Men det var ingen joke og jeg kunne de efterfølgende uger og måneder følge med i nyhederne at populariteten hurtigt blev så stor, at der bl.a. blev problemer med at folk 💩 langs ruten.

Havde du derfor spurgt mig dengang om jeg ville vandre Amarminoen, så ville mit svar klart have været nej. Men efter nogle år, hvor jeg bl.a. kunne følge de gode anmeldelser på AllTrails, blev jeg alligevel nysgerrig og tænkte at den slags natur er oplagt om vinteren, da den ikke er meget anderledes end om sommeren. 

Jeg besluttede mig derfor for at gå den alligevel, en dag hvor jeg alligevel skulle have en hel dag til at gå nær København. 

27 km eller 10 +17 km

Men 27 km er i overkanten af, hvad jeg synes er sjovt. Min komfort er på ca. 20 km og jeg undersøgte derfor om man kunne dele ruten op i to etaper. Det kan man godt, med etape start/slut ved Kongelundsfortet hvor Bus 33 jævnligt kører tilbage til byen. Min beskrivelse her, er derfor baseret på min tur fra DR byen til Kongelundsfortet på 17 km. 

Etapebeskrivelse og GPS

Rute: Amarmino (27 km eller 17+10 km)
Niveau: Mellem (asfalt, distance)

Terræn: Asfalt, grusstier
Længde: 
27 km eller 17 + 10 km
Transport: 
Nemt med både bil og offentlig transport.

I bil kan du parkere gratis og ubegrænset i Dragør og på Røde Mellemvej som er lige ved start/slut punkt ved DR byen. Derudover er der også gratis og ubegrænset parkering ved Kongelundsfortet hvis du kun vil gå den ene etape. Men husk altid at tjekke om forholdene skulle have ændret sig. Det vil være surt med en P-bøde. 

Med offentlig transport kan du stå af ved Metrostoppet DR-Byen hvor ruten begynder eller tage bus 250S eller 33 til/fra Dragør. Tjek de aktuelle afgangstider på  www.rejseplanen.dk.

Overnatning: Der er flere muligheder for overnatning, bl.a. fri teltning i Pinseskoven og Kongelunden, derudover er der et hav af telt- og shelterpladser i området (se kortudsnit herunder). Forvent dog en del mennesker og det er ikke alle pladser som er lige attraktive pga. motorvejsstøj og flytrafik. Smid en kommentar hvis du vil have mine anbefalinger som passer til din tur, og tjek selv udinaturen.dk og shelter app’en for faciliteter og booking-status. 

Du kan også sove på et Bed&Breakfast, benytte Airbnb eller hotel i København.

Afmærkning

Det er meget nemt at finde vej på Amarminoen. I modsætning til Den Danske Pilgrimsrute, så er ruten rigtig godt skiltet og det er svært at gå forkert. Det er fedt, for det betyder at man kan slappe mere af mentalt, i stedet for at koncentrere sig om at skulle navigere. Det får ruten en stjerne for! 

Jeg gik turen i Dec 2022 og der var dog en del vejarbejde på ruten, som gjorde at der 2 steder var fjernet skiltning. Men det var ikke noget problem og det var nemt at tjekke på AllTrails kortet (ovenfor). 

Natur og oplevelser undervejs

Turen startede regnfuld og blæsende men klarede op i løbet af dagen og da jeg nåede til Pinseskoven fra DR-byen kom der endda et solstrejf på denne december dag. 

Jeg havde bevidst valgt denne rute, fordi landskabet (marker, enge og strand) ikke ændrer sig væsentligt fra sæson til sæson. Ellers kan det til tider godt blive ret kedeligt at vandre i de danske vintermåneder hvor der hverken er blade på træerne eller sne under tæerne. 

Anbefalede vinterture i Danmark: 
Vadehavsstien (106 km) – Nationalpark Vadehavet
Lynæs Rundt (10 km) 
Knudshoved Odde (19 km)
Vestkyststien (68 km) – Thy Nationalpark

Naturen på denne rute var da også ganske fin uden at være særlig imponerende eller overraskende. Måske lige bortset fra strækningen mellem motorvejen og Pinseskoven, hvor det pandekage-flade åbne landskab alligevel formåede at gøre indtryk. Landskabet er nemlig lidt unikt for Sjælland, som typisk byder på kuperet terræn og dybe skove. (ja ja, Amager er jo teknisk set ikke Sjælland, men sin egen ø og det forklarer jo en hel del!) 

Omkring Kongelundsfortet var der også særligt kønt og de mange fugletårne vidnede om et mangfoldigt fugleliv hvis man går op i sådan noget. 

Stykket fra DR-Byen til Kalvebod Fælled havde jeg dog gerne været foruden (billedet herunder). Der var særdeles meget trafikstøj; først fra store indfaldsveje og derefter motorvejen (måske forstærkede den kraftige vind dog lyden i min retning) og det var et meget langt, lige stykke på asfalt/muddersti. 

Efter motorvejsbroen kom der lidt ro på støj-situationen og det var rart. Jeg hader støj 😅 og jeg kunne derfor ikke nyde den første del af turen overhovedet. Det var dog en kortvarige fornøjelse, for ikke langt ude på Kalvebod Fælled begyndte flytrafikken fra lufthavnen at genere i stedet og fortsatte resten af turen.

Belægning

Den første del af ruten (de første 5 km fra DR-byen) var særdeles mudret, både naturligt og forårsaget af diverse arbejder og etableringer. Derefter kom et lang stykke med asfaltstier, hvor det dog teknisk set er muligt at gå på en sti på volden, men den voldsomme blæst gjorde det ikke attraktivt. Fra motorvejsbroen, var der grusveje, der, trods den hæftige mængde regn, var forholdsvis tørre. 

Konklusion på Vandring på Amarminoen

Hvis ikke det havde været for den altoverskyggende trafiksstøj, så ville denne rute have fået 4-5 stjerner. Men trafiksstøjen fra de store indfaldsveje, motorvejen og lufthavnen gør det bare umuligt at få ro i hovedet. Derudover var stykket mellem DR-byen og motorvejsbroen virkelig kedelig og præget af et meget langt og lige stykke med asfalt. Derfor får denne tur (til trods for fine anmeldelser på AllTrails) kun 2 stjerner fra mig og jeg har lært én gang for alle, at vandring nær veje bare ikke er mig eller hvad jeg ønsker af en vandretur. #NeverAgain

Alternativ rute

Hvis du ikke vil vandre Amarminoen for at sige du har gået den, så kan jeg anbefale en ruteændring som vil gøre din vandretur 10x bedre. Jeg har gået den nogle gange og den er god (men der er stadig mange lige stræk)

Start ved Naturcenter Amager (tilgængelig med både bil og metro) og kryds Kalvebod Fælled via Hundred-Meter Skoven, Lærkestien og Ugandastien til du rammer Amarminoen hvor den krydser Ottehøjevej/Shelterplads. Derefter kan du fortsætte mod Kongelundsfortet via Amarminoens officielle rute. 

 

Spørgsmål og svar

Amarminoen er 27 km lang og starter ved DR byen og slutter i Dragør. Det er dog muligt at afkorte ruten, bl.a. til 10 +7  kilometer. 

De fleste tager ca. 6 timer i rask tempo og med få pauser undervejs. Det er derfor en perfekt dagstur med vandrestøvler og rygsæk. 

Nej, det er ikke hele ruten som er egnet til barnevogne. Det er især det sidste stykke imellem Dragør og Kongelunden at du vil opleve smalle stier, mens du sagtens kan gå den første del af Amarminoen med barnevogn. 

Ja, Amarminoen er 27 km lang og tager typisk 6-7 timer at gennemføre i rask tempo. Du kan dog dele den op og overnatte i telt eller shelter i Kongelunden som er ca. halvvejs.

Den klassiske vej på Amarminoen går fra DR byen til Dragør, men ønsker du at vandre den modsatte vej, starter du ved Prins Knuds Dæmning i Dragør. 

Ja, den 27 kilometer lange rute er egnet både til at vandre eller cykle.  

Der er desværre ikke mange toiletter langs Amarminoen, men efter uheldige historier om at vandreruten var plaget af fækalier fra mennesker er nu sat informationsskilte op, der henviser til offentligt tilgængelige toiletter. 

Der findes toiletter ved Kongelundsfortet, ved Prins Knuds Dæmning og ved Café Sylten.

Amarminoen starter ved rundkørslen ved DR byen på Amager Fælled og slutter i Dragør.

Det er muligt at holde ved DR byen mod betaling. Der er gratis parkering i Dragør og ruten kan derfor med fordel vandres omvendt, altså fra Dragør mod DR byen. 

Ja, der findes et gratis online vandrekort på AllTrails og som du finder her på siden. Du kan downloade AllTrails app’en gratis og følge dine fremskridt på vandreturen. 

Få besked når der kommer nyt indhold 📩 🥾

Jeg spammer ikke, promise! Ved at tilmelde dig nyhedsbrevet samtykker du til, at jeg må sende dig emails med nyheder og tilbud. Afmeld når som helst. Læs min privatlivspolitik.

Få besked når der kommer nyt indhold 📩 🥾

Jeg spammer ikke, promise! Ved at tilmelde dig nyhedsbrevet samtykker du til, at jeg må sende dig emails med nyheder og tilbud. Afmeld når som helst. Læs min privatlivspolitik.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *