Ristinge Klint på Langeland er er på sit højeste 30 m over havet og her er udover en fantastisk udsigt, også en unik natur; sjælden fauna og insektliv findes her på grund af områdets varme og tørre klima. Turen kan nemt forlænges med ekstra kilometer mod Harnbjerg og Nyby. Læs naturstyrelsens mini-guide her.
Stilhed på kanalen
Det er et år siden jeg postede min sidste tur her på VitaminN. Jeg fik en slem rygsskade sidste år, hvor jeg knapt nok kunne bevæge mig få skridt. 6-8 måneders fysisk genoptræning med udgangspunkt i 2 km gåture – ja så var der altså ikke så meget at skrive om.
Nu er jeg tilbage på 15 km ture uden rygsæk og det er fantastisk! Men det ændrer fortsat præmissen for mine ture, da jeg ikke kan bære vægt på min ryg.
En børnevenlig rute
De kortere ture det sidste år har betydet at min søn på 10 år har været mere med og det har jeg virkelig nydt! Han var ligeledes med på denne tur, fordi vi var på kort visit på Langeland.
Denne vandrerute er ideel med børn fordi den er relativ kort (kan nemt ændres til 6-7 km). Der er på den ene side sjove bakker, flotte udsigter, skræmmende klinter og et hav af smukke blomster og brombær at plukke og på den anden side ærte-marker (ja vi smagte 🙈 undskyld Landmand), lavvandet strande og sjove fugle at kigge på.
Med andre ord, er der masser af naturlig underholdning, en af hovedingredienserne til at få børn med på tur.
Læs også: 10 gode råd til en børnevenlig vandretur
Overblik over vandreruten
Rute: Ristinge Klint og Halvø (9 km) – Vandring på Langeland
Niveau: Nem
Terræn: Grus-, græs- og sandstier
Længde: 9 km
Transport: Det er kun muligt at komme dertil med bil eller cykel.
Overnatning: Der er sheltere ved Ristinge havn. Se andre alternativer på www.udinaturen.dk, www.brugminbaghave.dk eller finde overnatning i Shelter App‘en . Derudover kan du bruge Airbnb, B&B eller hotel for mere luksuriøse ophold.
Hund: Hund er tilladt i snor. Har du din hund under kontrol, må du lade den løbe løs på strandbredden i perioden 1. oktober – 31. marts, skriver Naturstyrelsen.
Faciliteter: Se beskrivelse i bunden af siden.
GPS, Kort og Navigation
Det er nemt at finde vej på denne vandretur på Langeland. Selvom ruten ikke er markeret, så kan du næsten ikke fare vild og det meste af ruten går samme vej ad blot én sti. Benyt nedenstående kort for at navigere på din vandretur, du skal blot downloade AllTrails app’en for at bruge den. Husk at slå lokalitetstjenesten til, så kan du altid se hvor du befinder dig. Der er godt med signal på Langeland, men tag gerne en power bank med, for du kommer til at tage mange billeder på vandreturen 😉.
Turbeskrivelse for Vandretur på Ristinge Klint og Halvø (Langeland)
Vi parkerede ved Ristinge kirke hvor vi spiste lidt medbragt morgenmad. Det var nemlig dagen hvor vi skulle køre hjem til Helsingør, men vi ville lige nå en gåtur først.
Efter nogle få hundrede meter i bebyggelsesområde kom vi hurtigt ud på stien. Kun én gang på hele turen måtte vi kigge på et kort, hvilket, synes jeg, gør det meget afslappet at gå.
Højdemeterne bød sig hurtigt til efter at vi var kommet hen på stien og udsigten var fænomenal. Solen skinnede og vi kunne se helt til Ærø.
Terrænet forsatte kuperet på den sydlige del af halvøen, hvor man skiftevis gik helt ud til kanten og bag høje buske eller græsvolde. Det var rart, for det blæste meget. Jeg blev meget imponeret over den smukke fauna og nød lyden af de summende insekter.
Efter ca. 4 km kom vi ud til spidsen hvor der var parkeringsplads og et muldtoilet. Der er også adgang til Ristinge Hale, men der stod et indkørsel forbudt skilt og ‘Privat område’ så vi ville ikke gå derud men nød blot udsigten fra de opstillede borde-bænke sæt som de praktisk anlagt have stillet i læ for vinden.
På den nordlige side af halvøen var der til gengæld helt fladt – en spændende kontrast synes jeg. Man går langs vandet uden dog at have direkte adgang før man nærmer sig Ristinge havn.
Efter Ristinge havn kan man vælge at gå direkte tilbage ad landevejen til udgangspunktet hvis man ønsker en kortere tur på 7 km. Ellers fortsætter man ligeud og kommer ud i det åbne landskab og går ad markstier.
Faciliteter på ruten
Der er overraskende mange faciliteter langs ruten som du kan læse mere i Naturstyrelsens mini-guide.