Køge Å stien er en 22 km lang cykel- og vandresti, som følger Køge Å fra Køge til Borup. Køge Å stien byder på et smukt og varieret stiforløb – gennem skov, langs med moser, gennem landsbyer og med udsigter til det åbne land. En skøn vandrerute på Sjælland!
Etapebeskrivelse og GPS
Rute: Køge Å stien
Længde: 22 km
Terræn: Grusstier og en lille smule asfalt (<5%)
Niveau: Nem
Transport: Nemmest med offentlig transport da ruten går fra A til B. Der går dog en bus direkte mellem Borup og Køge hvis man vil benytte en hybridmodel. Tjek www.rejseplanen.dk
Overnatning: Naturplads Spanager ligger direkte på ruten, efter godt 11 km. Lejrpladsen er indhegnet og indeholder 2 shelters, bålpladser, vand og muldtoilet. Det er ikke muligt at reservere lejrpladsen på forhånd. Er du til mere komfort, findes der hoteller, Airbnb og B&B i Køge.
Besøg Køge kommunes hjemmeside for mere information om Køge Å stien, herunder de tre foldere med kort over vandreruten.
Natur og oplevelser på vandreturen

Hvis ikke det var for motorvejens konstante svage støj, havde denne vandrerute fået 5 stjerner uden at blinke. Og årsagen til vandreturen stadig får 4 stjerner fra en meget støj-følsom type som mig, er fordi naturoplevelsen er helt i top! Kun ganske få kilometer er på asfalt og ellers er det skov- og grusstier som bærer dig igennem det klassiske danske landskab. Og det er jo ikke så tosset på sådan en skyfri sommerdag i juni .
Dog må jeg sige, at jeg er lidt skuffet over hvor lidt man rent faktisk ser åen — det er kun ca. 50% af tiden. Modsat havde jeg forventet mere larm fra motorvejen, hvilket næsten ikke generede mig undervejs. Så alt i alt en virkelig positiv tur jeg sagtens kunne gå igen.

Jeg gik turen på en meget varm sommerdag og det var rart med en blanding af skygge og sol. Jeg lavede en lille afstikker fra ruten for at købe is i Brugsen ved Lellinge og tanke vand ved kirken lige ved siden af. Det er få steder, hvor det er muligt at skaffe vand (læs mere under faciliteter og proviantering) – hvilket man lige skal være opmærksom på, hvis du vandrer en sommerdag.
Derudover så mødte jeg kun en enkelt familie undervejs, som cyklede i modsatte retning. De var lige så forvirret som mig over det tilsyneladende ufremkommelige krat vi var havnet i (se billedet herunder) og vi var begge nysgerrige på hvor langt vi havde igen. Heldigvis meget lidt begge veje. Det var nemlig blot et par hundrede meter rundt om en gård ved Skovhus Vænge (lige i knækket før broen til Lellinge).
Men de havde generelt også haft svært ved at finde vej ved hjælp af skiltene. Jeg tippede dem om AllTrails app’en, men det virkede på dem at de var gået helt old school med gammeldags kort. Sejt!

Et par kilometer derefter kom jeg i tanke om, at jeg hellere måtte regne lidt på hastigheden i forhold til hvornår toget afgik i Borup. Jeg var kommet lidt hurtigt og spontant ud af døren og havde ikke fået det tjekket på forhånd. Min søn ville komme hjem kl. 20, så som aleneforælder havde jeg jo samme “curfew”.
Og heldigt jeg tjekkede det! Med lidt hovedregning indså jeg hurtigt at jeg måtte sætte tempoet gevaldigt op de sidste 12 kilometer. Det kostede lidt på nydelsen, men det er jo bare et vilkår jeg har.
Med stor nervøsitet for at smadre min ryg igen på grund af distance og fart, satte jeg alligevel tempoet op. Efter ca. 16 kilometer i alt havde den det også pænt svært, men det gik sjovt nok væk igen og jeg har intet mærket siden. Det er et kæmpe win fordi den ellers brokker sig på distancer over 15 kilometer og jeg egentlig havde lovet mig selv at det var max. (Hvis du ikke lige er up to date, så fik jeg konstateret en ryg sygdom sidste år og måtte bl.a. vinke farvel til vandring med oppakning ).
Jeg endte på 24 kilometer fra Køge Station til Borup Station med en afstikker til Brugsen i Lellinge.

Afmærkning af Køge Å stien
Here we go again… mit evige brok over afmærkning af vandreruter i Danmark. Men det er bare svært, når man er vandt til standarderne fra Sverige hvor du virkelig skal gøre dig umage for at gå forkert.
Køge Å stiens skiltning og afmærkning var også så mangelfuld at jeg gav op og holdte mig til min GPS app. Dog var meget af ruten bare “lige ud” så det var kun ved få kritiske punkter at det var virkelig nødvendigt at tænde telefonen.
Et godt eksempel er nedenstående afmærkning. Jeg kom fra nederste højre hjørne og kunne nu fortsætte lige ud eller dreje til venstre eh what?
Hvis du forstår skiltet må du meget gerne smide en kommentar!



Hvis du har bedre skilteforståelse end mig, så skal du blot følge rute 90 skiltene. Bortset fra når den deler sig op i hhv. cykel- og vandrerute. Og bortset fra, når de mangler men er erstattet af en “Køge Å stien” skilt. Og bortset fra, når du skal følge “Maraton ruten” som i princippet er den samme som alle de andre.
Ironi kan forekomme.
Faciliteter og proviantering på Køge Å stien
Mad
Det er nemt med proviantering når man vandrer på Køge Å stien. Overnatter du på Naturplads Spanager er der vand og muldtoilet tilgængelig og du kan proviantere i Lellinge så du undgår at slæbe på det de første 6 kilometer.
Vand
Det er muligt at få vand i butikkerne i Køge (0 km), Kirken i Lellinge (6km), ved Naturplads Spanager (10 km) og Kirken i Borup (22 km).
Toiletter
Find offentlige toiletter i den nord-østlige del af Køge Torv, ved Lellinge- og Borup Kirke. Derudover er der muldtoilet ved Naturpladsen Spanager.
Konklusion på vandring på Køge Å stien
At vandre på Køge Å stien er en skøn oplevelse, som jeg vil anbefale til enhver som har lyst og mod på en 22 kilometer lang vandrerute, eventuelt med overnatning i shelter eller telt ca. halvvejs. Vandreruten er et godt alternativ til Amarminoen eller nogle af etaperne på Den Danske Pilgrimsrute.
Tak fordi du læste med 💚🥾