Knudshoved Odde er et naturskønt fredet område på 92 hektar ca. 15 kilometer fra Vordingborg by. For at komme dertil, skal du fra parkeringspladsen vandre 9,5 kilometer hver vej -og du kan kun komme til når det er lavvande, da man skal over et smalt drag, der er omringet af vand. Men det er det hele værd! På din vandretur på Knudshoved Odde støder du nemlig på mange naturoplevelser på én gang bl.a. den sjældne klokkefrø. Hele området er privatejet af Rosenfeldt Gods og der gælder derfor særlige regler du skal være opmærksom på. Læs mere om Knudshoved Odde
Overblik over vandreruten
Rute: Knudshoved Odde Rundt (19 km)
Niveau: Nem, men lang.
Terræn: Grus- og markstier
Længde: 19 km
Transport: Det er kun muligt at komme dertil med bil (eller cykel hvis du er i træning). Det er muligt at parkere sin bil ved den østlige p-plads, hvor man også finder en Jættestue. Parkering koster 20 kr. og skal betales via MobilePay (2021). Man skal være ude inden kl. 18 hvor de lukker området af.
Overnatning: Knudshoved Odde er privat område og der er ikke overnatning i nærheden. Nærmeste telt- og shelterplads er på Avnø – men den er til gengæld køreturen værd! Alternativt kan du søge på www.udinaturen.dk, www.brugminbaghave.dk eller finde overnatning i Shelter App‘en. Derudover kan du bruge Airbnb, B&B eller hotel for mere luksuriøse ophold f.eks. i Vordingborg.
Hund: Hund er tilladt i snor.
Faciliteter: Se beskrivelse i bunden af siden.
GPS, kort og navigation
Det er nemt at finde vej på din vandretur til Knudshoved Odde. Selvom ruten ikke er markeret, så kan du næsten ikke fare vild og det meste af ruten går samme vej ad blot én sti. I skoven kan du dog gå to veje. Benyt ovenstående kort for at navigere på din vandretur, du skal blot downloade AllTrails app’en for at bruge den. Husk at slå lokalitetstjenesten til, så kan du altid se hvor du befinder dig. Der er godt med signal på Knudshoved Odde, men tag gerne en power bank med, for du kommer til at tage mange billeder på vandreturen 😉.
Turbeskrivelse fra Knudshoved Odde
Jeg ankom forholdsvis tidligt til parkeringspladsen ved Knudshoved Odde, da jeg havde sovet dårligt i shelteret ved Avnø (surprise! – til jer der ikke kender mig, så hader jeg at sove i telt/shelter fordi jeg altid ligger dårligt og enten fryser eller kampsveder). Så jeg startede faktisk med at tage min første lur lidt i 9 efter morgenmaden 😅. Jeg havde madras bag i bilen, og det var så deeeeeeejligt at ligge der og sove med dyne og pude i stedet på sådan en skide luftmadras med tilhørende klaustrofobisk sovepose.

Al begyndelse er svær…
En powernap senere stod jeg op som et nyt menneske og pakkede rygsækken. Min hjerne må dog stadig have sovet, for jeg pakkede min sprit trangia med ambitioner om formiddagskaffe later on, selvom jeg lige havde læst at åben ild osv. var forbudt 🙄.. og desuden glemte kaffepulveret.
Men af sti af sted med mig. Med min rygsæk fuld af mad, vand og min nye teleskop fiskestang og tilbehør, for der skulle være et rigtig godt fiskespot derude for enden af odden 🎣. Det har nemlig længe været en drøm at kombinere både fiskeri og vandretur. Og naturligvis tilberede og spise den fisk man fanger! Det har været en lang proces at tillære mig at fiske, indkøbe udstyret og lære at filetere en friskfanget fisk. Men nu følte jeg mig some-what klar!
At jeg så ikke lige havde tænkt over, hvordan dælen jeg skulle bære fisken tilbage over 10 km i 28 grader varmt solskinsvejr uden poser eller lign. kom jeg i tanke om undervejs. Pyt, der måtte improviseres hvis det blev relevant.
Laaaaang skovtur og turens eneste borde-bænkesæt
Det første stykke af ruten går igennem skov. Der er to veje; via den større gennemgående grusvej eller via en mindre skovsti. Jeg valgte den gennemgående grusvej, for at tage den stien tilbage og dermed gemme det bedste til sidst. Det første man passerer, er en jættestue – et gravanlæg fra bondestenalderen bygget af meget store sten og dækket af en jordhøj. Så vi ligesom igang!

Efter at have vandret ca. 1,5 kilometer på den samme grusvej i lige kurs, så kommer man ud af skoven og ud til åbne marker hvor der græsser køer. Der går ikke lang tid før man møder endnu en P-plads, som jeg ellers ikke troede man måtte anvende, men det kunne jeg se på tilbagevejen at nogen havde gjort alligevel 🤷🏼♀️. Ved P-pladsen finder man et par borde-bænke sæt i skyggen… som de eneste på hele vandreruten! Videre kommer flere køer, men gå bare forbi, de gør ikke noget hvis du heller ikke gør noget.
Sand mellem tæerne på draget- heldigvis!

Præcis 5 kilometer fra start, kommer draget; en smal tange til den yderste del af Knudshoved, som kun kan passeres ved lavvande (hvor fedt er det lige at opleve!). Men vær meget opmærksom og lav dit research, så du/I ikke bliver fanget på spidsen som FamilienUdenfor, som dog heldigvis blev reddet i land af en flink mand. Men draget kommer op til 75 cm under vand, så tjek tidevandsforholdende på DMI og hav nok strøm på din mobil i nødstilfælde.
Dagdrømme, kål og brombærlikør
Efter tangen går turen opad på den kuperede ø. Man passerer det sødeste hus på vejen, om der bor nogen, ved jeg ikke, men det så velholdt og meget idyllisk ud. Mens jeg vandrer, dagdrømmer jeg mig igen væk til et liv på en ø. Væk fra alt og alle, kun i kontakt med naturen og min familie. Jeg bliver distraheret i min drøm da jeg opdager at hele øen er dækket af brombær. Først tænker jeg, nice. Men da jeg opdager de bogstaveligt talt er OVER ALT og hænger i decideret klaser på busken (hurra for bierne), så begynder jeg at se hjemmelavet brombærlikør i øjnene på mig og dufte dens velkendte søde aroma, når jeg ved juletid plejer at poppe den første flaske til en omgang Brambles med kollegaerne. Jeg må tilbage senere på året, ved midten-slutningen af august. Kommer du forbi Knudshoved på det tidspunkt, så husk en plastikbøtte (ikke pose) og pluk nogle håndfulde til marmelade, likør eller blot for at spise dem som de er.
Jeg stødte også på strandkål, hvilket jeg synes smager rædsomt. Men jeg har heller aldrig været kål-typen.


Frokost på toppen og fisk på hjernen
Efter 9,5 kilometer er der kun at bestige den ca. 10 meter høje bakke, op til et smukt udsigtspunkt. Er vejret godt, er det et ideelt sted at fortære madpakken, hvilket flere små grupper gjorde da jeg var der. Vær dog opmærksom på, at der dog ingen borde-bænke er, ingen skraldespande er og ingen toiletter til rådighed. Her et billede fra den dejlige juli-dag jeg vandrede ud til Knudshoved Odde:

Efter en let frokost bestående af tre tørre rugbrødsmadder med lunken Faaborg leverpostej, skyllet ned med endnu mere lunkent vand, ja så var tiden kommet til at tjekke det fiskespot ud der skulle være så godt. Jeg kunne få et rigtig godt overblik deroppe fra toppen og derfor kunne jeg også hurtigt se, at fiskeri, det ville der ikke blive noget af den dag. Med en del pålandsvind ved det eneste spot der var fri for tang (og hvor min fiskekrog derfor ikke ville sidde fast), ja så var den skid ligesom slået og jeg måtte vandre hjemad uden så meget som at have gjort et forsøg. ØV. Men der kommer heldigvis nye muligheder i fremtiden.
Faciliteter på vandreturen
Ja det bliver en kort beskrivelse, for der er ikke nogle. Der er borde-bænke ved begge parkeringspladser og ellers intet. Hverken toilet eller vand er tilgængelig på ruten. Proviantering må du også langt væk efter, så sørg for at have styr på alle disse ting hjemmefra.
Men måske er det i virkeligheden mødet med den rene, rå, natur der gør, at denne vandretur er så fantastisk at den får frem stjerner. Jeg kan i hvertfald anbefale den til alle der har mod på at gå 19 kilometer!
<< Tilbage til oversigten over vandreture på Sjælland
Smid en kommentar hvis du har noget på hjerte om denne vandretur til Knudshoved Odde 👇🏻
Dejligt du kunne lige den tur skrev du i gæstebogen i det lille fiskehus? Jeg elsker den tur og plejer at gå den årligt. Tager dertil den kommende onsdag og tager bøtte med til bær. 🙂
Hilsen Jón Arnar
p.s det er faktisk mulighed for at tappe vand ved et af husene på ruten).
Nej, jeg så ikke det lille fiskehus? og tak for fif omkring vand 🙂
glemte at spørge hvor fandt du Jættestuen? Jeg har kun fundet kæmpestenen på Knudshoved Odde
Hej Jon Jættestuen er ved parkeringspladsen helt ude ved indgangen. Lige til højre når du kører ind på parkeringspladsen. Mvh Louise
Apropos parkering: Den yderste (vestlige) P-plads er åben på hverdage.