Jakobsvejen, også kendt som Den Danske Pilgrimsrute, byder på ca. 1000 km vandring i Danmark – og er en del af den officielle pilgrimsrute til Santiago De Compostela. Læs mere om Den Danske Pilgrimsrute.
Rute: Taastrup – Roskilde
Niveau: Let
Terræn: Asfalt
Længde: 16 km
Transport: Der kører mange tog og busser til hhv Taastrup og Roskilde. Det er nemt at komme tilbage til sin bil med bus 123. Tjek rejseplanen.dk
Officiel hjemmeside: https://santiagopilgrimme.dk
Overnatning: Der er ikke rigtig nogle shelter eller teltpladser langs denne rute. Benyt www.udinaturen.dk eller www.brugminbaghave.dk for at se mulighederne.
Rutebeskrivelse og GPX
Jeg kan ligeså godt sige det, som det er: det var den mest dødsyge etape jeg nogensinde har prøvet og jeg tillader mig endda at kalde den for Danmark dårligste vandreetape, som for mig kun havde det formål at få stemplet “jeg-har-gået-fra-Helsingør-til-Rødby” ad Den Danske Pilgrimsrute.
>> Men selv den kedeligste rute kunne noget helt særligt, læs med her.
Ruten starter lidt nord for Taastrup, ved IKEA. Jeg parkerede ved Taastrup station og gik 1,5 km nord på til startsstedet. Ved Selsmosen var jeg grebet af en hejre, der tilsyneladende ikke havde travlt med at komme væk fra mennesker. Jeg udnyttede muligheden til at nærstudere den og kigge den dybt i øjnene. Den var virkelig smuk.
Derefter gik turen under Roskildevej og videre bag IKEA, da jeg blev mødt af det første pilgrimsskilt på en lygtepæl. Jeg havde faktisk først parkeret her, men så tog fanden alligevel ved mig, for IKEA og minimalistiske-jeg er ærkefjender og jeg var ved at kaste op over den kø af biler som allerede på dét tidpunkt, var på vej ind og masseshoppe nips og møbler de alligevel smider ud om et par år. Ha! Der lærte I alligevel lidt om mig. Hvis I er mere nysgerrige på hvordan jeg lever efter principperne minimalisme, købestop og slowliving så smut forbi min instagramprofil marcelizious.
Hvis du ved hvordan der ser ud omkring IKEA Taastrup, så ved du også hvad der venter på resten af ruten: Industri, motorveje, tung trafik. Og nej, det bliver ikke bedre hen ad vejen, for sådan var hele vandreruten, kun afbrudt af et enkelt åndehul i Høje Taastrup.
Ærligt, så kender jeg kun Høje Taastrup fra vinduet af lyntoget, så det overraskede mig at der fandtes en meget hyggelig gammel bydel med stråtækte huse og gadekær. Det var en særlig positiv overraskelse på ruten, at lære noget nyt om området. Efter dette kommer man igennem flere nye villakvarterer og lander til sidst på Roskildevej ved Hedehusene, hvor man skal gå mange kilometer.
Den kedelige asfalteret rute i industrikvarterer og langs støjende trafikerede veje, blev dog en fin tur. For da jeg havde surmulet færdig over hvor lidt natur der var at kigge på, så begyndte der at ske noget. Af mangel på andet spændende, begyndte min hjerne at meditere og jeg kom efterfølgende til at tænke på, at jeg nok har oplevet et glimt af, hvad man oplever på den 800 km lange pilgrimsrute i Spanien: fordybelse og taknemmelighed.
Min hjerne slog simpelthen over i, først, at nyde det vildt gode vejr, der trodssalt var denne januar-dag og derefter en slags trance i at nyde lyden af hver skridt støvlerne tog på asfalten. Tramp tramp tramp. Da jeg nåede Roskilde, tog jeg mig selv i, at tænke på hvor dejligt det ville være, at komme hjem til min søde mand, vores uvorne men også skønne unger, vores trofaste og kærlige hund og ikke mindst vores nye og meget idylliske landhus. Disse tanker har jeg med sikkerhed ikke haft, hvis jeg havde travlt med at indtage fænomenale udsigter eller de smukke små detaljer i naturen.
Faciliteter
Transport: Det er nemt med transport til vandreruten når vi er så tæt på hovedstaden. Jeg parkerede bilen ved Taastrup station, men vil du gå den modsat er der gratis parkering for rejsende på bagsiden af Roskilde station.
Toiletter: Du har mest held ved stationerne, men de koster som regel 5 kr. Du kommer ikke igennem øde områder, så det er ikke muligt lige at ’tisse bag et træ’ – i hvert fald ikke hvis du vil være bare lidt privat (og da slet ikke om vinteren).
Overnatning: Det er ikke muligt at overnatte i det fri på ruten. Du finder hverken teltpladser, shelters eller strand hvor man må sove frit. Hvis du virkelig gerne vil sove ud kan du enten bruge www.brugminbaghave.dk, eller fortsætte ned til Boserup Skov vest for Roskilde og til gengæld sove et meget smukt sted lige ud til Roskilde Fjord.
Vil du benytte Hotel, B&B eller Airbnb, er der næsten ingen begrænsninger.
Forplejning: Det siger lidt sig selv, men der er rig mulighed for at proviantere undervejs, da du kommer igennem flere byer med indkøb (Taastrup, Hedehusene, Roskilde). Der er en bager i Hedehusene, men de har desværre ikke sandwich – så sørg for at have med hjemmefra eller fint på noget i den lokale Netto.