Region Sjælland, Vandreture i Danmark

Den Danske Pilgrimsrute: Roskilde – Gl. Lejre (11 km)

Den Danske Pilgrimsrute: Roskilde – Gl. Lejre (11km), rutebeskrivelse og GPS

Jakobsvejen, også kendt som Den Danske Pilgrimsrute, byder på ca. 1000 km vandring i Danmark – og er en del af den officielle pilgrimsrute til Santiago De Compostela. Læs mere om Den Danske Pilgrimsrute. Turen er identisk med 2. del af Skjoldungestien

Rute: Roskilde St. – Gl. Lejre
Niveau: 
Nem, men våd.
Terræn: 
Primært mark- og skovstier, let bakket. Rimelig vådt året rundt og det kan være nødvendig med en alternativ rute i enkelte områder (se beskrivelse).
Længde: 
ca. 11 km
Transport: 
Det er nemt at komme til/fra denne vandrerute med offentlig transport. Intercity togene stopper i Roskilde og regionaltogene kører fra Roskilde mod/fra Holbæk rimelig ofte og stopper i Lejre (obs: ikke det samme som Gl. Lejre!). Tjek www.rejseplanen.dk for de nøjagtige tider.
Overnatning: Der er flere muligheder for overnatning i shelter og telt; både i Boserup Skov ved Roskilde og ved Gl. Lejre.
Rating: På trods af min umiddelbare begejstring, får ruten kun 3 af 5 stjerner fordi ruten er meget dårlig markeret og fordi den er meget våd og nogle steder umuligt at passere (2019).

VANDREKORT & RUTE

Dette er en af de vandreture, hvor kort faktisk er nødvendig. Ruten er meget dårligt markeret på turen og man går hurtigt (og ofte) forkert uden kort. På nationalparkens officielle hjemmeside kan man downloade en folder med skjoldungestien (samme rute)– jeg synes den er dårlig og vil klart anbefale en GPS-version i stedet.

UNDGÅ RØRMOSEN – hvis du ikke gider vand til knæene.
Følger du den officielle pilgrimsrute til punkt og prikke, bliver det ikke et problem. Men nogle kort over Skjoldungestien vil lede dig igennem Rørmosen syd for Boserup Skov (den orange streg på kortet). Vær opmærksom på at der er meget vådt her, og nogle steder står man i vand til knæene. Der er generelt meget fugtigt på hele ruten, så kondisko er ikke det bedste valg. Se bare hvor vådt der er på andre dele af ruten:

Lejre vs. Gl. Lejre: Vigtigt hvis du vil med toget til/fra vandreruten.
Togene stopper i Lejre som ligger et par kilometer syd for Gl. Lejre. Når du er ved Lejre Museum, så drej til venstre og gå på Orehøjvej og fortsæt ligeud ad Lejrevej til du rammer stationen på venstre hånd.

OVERNATNING

Shelter & teltpladser: Der er en shelterplads ved Gl. Lejre som er oplagt at benytte sig af. Men skal du ikke videre ad pilgrimsruten vil jeg foreslå at gå ruten baglæns og overnatte i shelteret ved Boserup Skov. Det særlige ved shelteret er, at det ligger helt ned til vandet og det er gudesmukt at vågne op midt i en skov med udsigt over fjorden . Der må ikke anvendes telt her.

Bed and Breakfast – Gl. Lejre ved museet: Orehøjvej 3a, 4320 Lejre.
Tlf. +45 2393 9793 – www.gammellejrebb.dk
E-mail: booking@gammellejre.dk

Bed and Breakfast – Lejre: Mosesvinget 9, Særløse,
4330 Hvalsø. Tlf. 3880 1484
E-mail: mosesvinget@gmail.com

Vandrehjem: Roskilde Vandrehjem: (på havnen). Tel. +45 46352184 roskilde@danhostel.dk, http://www.danhostelroskilde.dk/

FACILITETER

Der er offentlige toiletter ved Lejre Station og ved Roskilde Havn.

Få besked når der kommer nyt indhold 📩 🥾

Jeg spammer ikke, promise! Ved at tilmelde dig nyhedsbrevet samtykker du til, at jeg må sende dig emails med nyheder og tilbud. Afmeld når som helst. Læs min privatlivspolitik.

Få besked når der kommer nyt indhold 📩 🥾

Jeg spammer ikke, promise! Ved at tilmelde dig nyhedsbrevet samtykker du til, at jeg må sende dig emails med nyheder og tilbud. Afmeld når som helst. Læs min privatlivspolitik.