Nordkyststien (66 km)

Nordkyststien er en 66 kilometer lang cykel- og vandrerute fra Helsingør til Hundested hvor man følger den smukke nordsjællandske kyst, også kaldet Den Danske Riviera. Her er udsigt ad libitum, enestående natur, klitter, klinter og lange stræk helt nede ved vandkanten.Vandrerute & GPS

Nordkyststien findes desværre ikke som GPS i sin helhed på f.eks. WayMarkedTrails som Den Danske Pilgrimsrute– kun i etaper. Det gør dog ikke så meget, når man først har fundet de forskellige etaper. Der findes også foldere – men som jeg også skrev i indlægget for etapen Helsingør – Gilleleje, så er jeg ikke synderlig fan af disse uhandy og ulæselige foldere, som i øvrige beskriver cykelruten og ikke vandreruten.

Cykelrute vs. vandrerute
Jeg vil mene at man bør skelne i mellem Nordkystruten nr. 47 for cyklister, og så Nordkyststien for vandrere af den årsag, at man som vandrer kan komme nogle helt ugribelige smukke steder hen på sine fødder og i øvrigt ikke nødvendigvis synes asfalt er det fedeste at gå på. Et godt eksempel er f.eks den smukke skov mellem Helsingør og Hornbæk hvor man som vandrer kan nøjes med 5-10% asfalt i modsætning til den beskrevne cykelrute på 90%.

Rute- og GPX links:
Den officielle Nordkyst rute 47 for cyklister
Etape 1: Helsingør-Gilleleje til fods
Etape 2: Gilleleje-Tisvildeleje til fods
Etape 3: Tisvildeleje-Hundested til fods

Etapebeskrivelser

Indkøb på Nordkyststien

Det er nemt med indkøb på Nordkyststien, fordi den går igennem samtlige badebyer på nordkysten. Du får altså alt fra store supermarkeder i Helsingør, til lokale Netto’er og specialbutikker.

Anbefaling: Snyd ikke dig selv for de lækreste og mest tiltrængte fiskefrikadeller fra ‘Den friske fisk’ kort før Tisvilde! Så kan man lige klare de sidste par kilometer ind til byen.

Vand & toiletter på Nordkyststien

Du løber ikke sådan lige tør for vand på denne rute – hverken at kigge på eller at drikke. På grund af badebyerne er der masser af offentlige toiletter undervejs, nogle af dem er også åbent om vinteren og ellers kan du handle vand i en af de mange butikker undervejs.

Overnatning på Nordkyststien

Sov under åben himmel på stranden, i telt eller shelter i skoven eller måske er du mere til den luksuriøse tur med overnatning på B&B eller hotel? Der er mange muligheder for overnatning på denne rute.

Telt og shelter
På grund af vandrerutens vej igennem alle byerne på nordkysten er der ikke mange telt- og shelterpladser på ruten. Du skal altså en del væk fra ruten for at kunne bruge denne slags overnatningsmulighed. Der findes dog et par stykker, bl.a. i Hornbæk Plantage Shelterplads og Hundested. Hornbæk Plantage Shelterplads er fin, men den ligger skidt i forhold til etaperne, med mindre du starter din tur sent i Helsingør og derfor deler den første etape op i to eller går dem skævt.

Alternativ: www.brugminbaghave.dk

B&B, AirBnB eller Hotel
Det er nemt at finde lækre overnatningsfaciliteter på denne vandrerute end så mange andre ruter. Fra de klassiske hoteller i de større byer til badehoteller, refugier og privatudlejning – der er nok at vælge imellem.

Personligt er jeg fan af airbnb, simpelthen fordi det er så ‘menneskeligt’. Faktisk står lige netop overnatningen i Gilleleje stadig stærkt i min erindring fordi værten havde lavet mad til mig, og så nød vi to glas rødvin på deres terrasse. Det var så hyggeligt at jeg glemte at gå tidlig i seng!

En anden anbefaling er Refugium Smidstrup Strand, hvis man jagter en professionel anordning. Jeg har ikke selv sovet der, men anbefalingerne er gode og søger man noget spirituelt eller blot roligt, er dette sted helt ideelt.

Sov på stranden
I Danmark er det tilladt at sove på stranden under åben himmel. Det er ikke tilladt at slå telt op eller andet der har samme funktion. Man må dog gerne sove under sin kajak eller båd vendt på hovedet. Jeg har faktisk aldrig sovet under åben himmel, men hver aften/nat jeg er ude at gå med hunden eller hente brænde og jeg kan se stjernehimlen, får jeg vildt meget lyst til det. Jeg glemmer aldrig en tur på Hallandsleden i Sverige hvor shelteret lå ned til skovsøen og der var den smukkeste og mest fortryllende stjernehimmel at kigge på. Jeg tænker at det vil være samme effekt på stranden.

Transport på Nordkyststien

Transport er forholdsvis nemt i Nordsjælland. Kystbanen kører fra København til Helsingør hver 20. minut og ‘bananen’ – det gule lokaltog- kører mellem Helsingør – Gilleleje – Hundested (og Hillerød), så du kan altid komme hjem eller tilbage til din parkerede bil. Tjek www.rejseplanen.dk for aktuelle rejsetider. Husk rejsekortet.

Få besked når der kommer nyt indhold 📩 🥾

Jeg spammer ikke, promise! Ved at tilmelde dig nyhedsbrevet samtykker du til, at jeg må sende dig emails med nyheder og tilbud. Afmeld når som helst. Læs min privatlivspolitik.

Få besked når der kommer nyt indhold 📩 🥾

Jeg spammer ikke, promise! Ved at tilmelde dig nyhedsbrevet samtykker du til, at jeg må sende dig emails med nyheder og tilbud. Afmeld når som helst. Læs min privatlivspolitik.

1 thought on “Nordkyststien (66 km)

  1. Etape beskrivelse af rute 3 Tisvildeleje- Hundested har ikke noget link under billedet, som er så fint på de 2 andre etape beskrivelser.
    Er det muligt du kan maile den til mig med tak!
    De bedste hilsner fra Anneli

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *