Værktøjskassen: Sådan planlægger du nemt en vandretur i Danmark

Hvordan planlægger man nemmest en vandretur i Danmark?

Spar tid og penge med denne guide og værktøjskasse, hvor jeg fortæller om min metode og værktøjer til at planlægge både korte og lange vandreture i Danmark. Uanset om du vil vandre en etableret rute eller tilrettelægge din egen, så vil du få hjælp i denne guide.

Husk, at planlægning af en vandretur er ikke en linæer proces, det er frem og tilbage i forskellige muligheder og nogle gange kan man være nået rigtig langt i planlægningen, for at opdage at projektet ikke kan lade sig gøre, eller bliver for besværligt. Mit formål med denne blog, er dog at gøre planlægningen af vandreture så overskuelige som muligt, og du vil derfor altid finde alle oplysninger du skal bruge i mine turbeskrivelser. Jeg kalder det a la carte:

Nationalpark Mols Bjerge – 75 km (4 dage)

Mols Bjerge Nationalpark. En rute alle vandrere bør opleve i Danmark. Den frodige bakkede natur er balsam for sjælen. Denne...

Vadehavsstien (106 km)

Vadehavsstien er til dig der ønsker en helt unik naturnær oplevelse. På denne lang-distance vandretur vil du både mærke naturens...

Vestkyststien: Nationalpark Thy 68 km (4 dage)

Tag på vandretur i Danmarks største vildmark og mærk vestenvinden, få sand mellem tæerne og kom helt tæt på Nordjyllands...

Husk, at du også kan få hjælp fra mig, hvis projektet er for uoverskueligt, eller du blot vil læne dig tilbage og få planlagt turen efter dine ønsker. Læs mere om mit tilbud som professionel tur-planlægger her (det er billigere end du tror).

Der er som udgangspunkt de samme forhold du skal have styr på hver gang når du vil på vandretur i Danmark. For dagsture er det selvfølgelig lidt mindre omstændigt, end hvis du skal overnatte undervejs. Jeg har samlet alt hvad du skal bruge i 9 temaer:

Indholdsliste:

  1. Det grundlæggende
  2. Mine bedste inspirationskilder
  3. Navigation
  4. Overnatning
  5. Toilet- og vandforhold
  6. Proviantering
  7. Oppakning
  8. Transport
  9. Sikkerhed

Det grundlæggende…

Feddet

Uanset dit udgangspunkt, erfaren som ny, så er den første opgave at finde ud af nogle grundlæggende ønsker for din kommende vandretur. Start med at spørge dig selv:

  • Hvor mange dage har du/I til rådighed at vandre i?
    En dag? En weekend? Forlænget weekend? En uge? To uger eller mere?
  • Hvor langt væk hjemmefra skal det være?
    Overvej at balancere din tid mellem transport og tid til at vandre. Vil du på dagstur, skal transporten ikke tage flere timer og vil du vandre en weekend er det nok mest passende at blive i din egen eller tilstødende region.
  • Vil du vandre alene eller sammen med andre?
    At planlægge en vandretur til én eller to personer er en meget anderledes proces end at planlægge en gruppetur, hvor sidstnævnte er meget mere krævende både i kompleksitet og tid. Få hjælp til planlægning af gruppetur.
  • Hvor lange skal distancerne være per dag?
    For at planlægge en succesfuld tur, er det meget vigtigt at du tager højde for, hvor langt I skal gå per dag i forhold til de deltagende. Det kan ødelægge enhver vandretur og være sundhedsskadeligt at planlægge for lange etaper i forhold til niveauet. Husk, at det ALTID er svageste led der afgør hvor langt I kan gå, så vær realistisk.

    Når du skal afgøre hvor langt du/I skal gå per dag skal du bl.a. tage højde for om (1) der er børn med, (2) deltagernes fysik og eventuelle skader, (3) hvor tung jeres oppakning er, (4) hvordan terrænet er samt (5) vind- og vejrforhold.

    Det er altså langt fra lige meget, om man vandrer 25 kilometer med en madpakke og en flaske vand eller en stor rygsæk på 15 kilo! Er du nybegynder og kender endnu ikke dine grænser, så vil det være en god idé at starte ud med dagsture hvor du prøver distance vs. vægt af.

Mine bedste inspirationskilder

Der er mange måder at samle inspiration til en kommende vandretur på, men jeg går ud fra, at siden du sidder og læser denne guide, så er det fordi du nok allerede er blevet inspireret til at tage ud og vandre i Danmark. Måske har du også allerede været på tur før eller blevet opslugt af billeder fra andre der har været på vandretur. Men det kan også være at du stadig mangler inspiration, eller ønsker at søge mere detaljerede oplysninger om vandreruter du synes er interessante.

Der findes rigtig mange sider, foreninger, bøger, blogs, apps, facebook grupper, instagram profiler osv. hvor du kan blive inspireret. Ja listen over inspirationskilder kan næsten være uoverskuelig. Det er dog langt fra alle der samtidig hjælper dig i din planlægning; nogle deler blot billeder mens andre supplerer med ubrugelige pdf kort og halve beskrivelser.

Hvis du ikke kan finde en passende vandretur for dig i mit eget katalog, så har jeg, for at hjælpe dig godt på vej i din planlægning, samlet mine bedste inspirationskilder i en oversigt til dig:

AllTrails er en navigations app hvor brugere uploader deres ture. Jeg bruger den meget ofte til at finde inspiration til en dagstur, i et område jeg ønsker at udforske. Brug filtrene til nemt at tilpasse længde og lokation.

ViewRanger er, som AllTrails, også en navigations app hvor brugere uploader deres ture. Jeg synes dog den er knap så brugervenlig og bruger den derfor kun på min computer når jeg skal søge inspiration. Brug ligeledes filtrene til nemt at tilpasse længde og lokation.

Vi kommer ikke uden om, at Instagram er et godt medie til at blive inspireret. For selvom det kun er et billede-medie, så er der mulighed for at stille spørgsmål til turene direkte via Instagrams besked-funktion. De mest anvendte hashtags for vandring i Danmark er #vandringidanmark og #vandretureidanmark foruden de lokale hashtags som f.eks. #skjoldungestien eller #hærvejen samt begivenheder som #mammutmarchdanmark og #fjallravenclassic.

Jeg anvender ikke selv Facebook faktisk, fordi jeg er pissed over, at det er virksomheder (Outsite host host) der ejer de store grupper og ikke lader små bloggere som mig dele billeder med et link til min blog. Småligt! Men Facebook kommer alligevel på listen, fordi der findes nogle brugbare grupper som dels vil inspirere dig og dels hjælpe dig i din planlægning. Søg på vandring, vandre, vandreture for at finde dem.

Frits Ahlefeldt har lavet Danmarks måske bedste liste-overblik over vandreruter i Danmark over 20 kilometer. Der er dog ikke mange detaljer at hente, så dit research starter kun her. Ikke desto mindre giver det god inspiration og seriøs FOMO.

Man kan mene hvad man vil om Dansk Vandrelaug (de er lidt old-school, ik? 😬), men de har dælme dusme været på mange vandreture og deres ture begynder at pippe frem online forskellige steder. Deres sider og værktøjer synes jeg dog ikke spiller helt, så jeg støder oftest på dem via andre veje f.eks. ViewRanger hvor mange af deres ture er lagt op. Men nu skal jeg ikke være en party-killer, tag et kig på deres hjemmeside og dan dit eget indtryk.

Der er et hav af små- og store blogs der skriver om vandreture. Vandreruter.dk har lavet et rigtig godt overblik.

Ingen positiv-liste uden en negativ-liste 🙃. Jeg vil nemlig også gerne dele mine erfaringer om sider hvor jeg (2021) føler jeg ofte spilder min tid, cirkler rundt eller frustreret over særdeles dårlig interface. Det handler bl.a. om alle “Visit..” siderne (feks VisitNordsjælland), Outsite, Spor, de fleste kommunale hjemmesider, Friluftsguiden, Webshops som Eventyrsport, GrejFreak osv.

Når det kommer til ruteplanlægning og navigation på vandreturen bruger jeg altid (og kun) AllTrails fordi den giver mig det bedste og mest detaljerede kort, den bedste brugeroplevelse og fungerer upåklageligt med GPS (lokalitetstjeneste) på min smartphone. Derudover så er gratis-versionen mere end rigelig til vandring i Danmark, det kræver dog, at man opretter en konto.

Når jeg skal tilvejebringe en ny rute, f.eks hvis jeg ikke kan finde en eksisterende rute der passer mine behov 100%, så bruger jeg også AllTrails. Men der findes flere på markedet som ViewRanger, Wikiloc, Google, WayMarkedTrails for at nævne nogle.

Når du skal lave en ny rute, skal du enten importere en såkaldt GPX-fil (en rute i data-koordinater) eller selv tegne en ny rute ved brug af et program som de ovennævnte. Når du har lavet en ny rute kan du downloade den tilhørende GPX-fil, som så kan importeres i GPS’er og ure med navigation (som mit GarminUr), eller du kan bruge den direkte i App’en.

Overnatning

Samtidig med at du planlægger selve ruten skal du kortlægge overnatningsmulighederne, så vandreruten er tilpasset hertil.

Uanset om du vil sove i shelter, telt eller under åben himmel så vil udinaturen.dk, shelter app‘en og brugminbaghave.dk være gode værktøjer til dig. Desværre er det sådan i Danmark, at man oftest skal booke plads i forvejen hvis man vil benytte et shelter eller teltplads ☹️ og ikke lige som i Sverige hvor først-til-mølle princippet og allemandsretten gælder. Det slår det spontane ihjel, for pladserne er oftest booket et halvt til helt år i forvejen, så held og lykke med det. ☹️ ☹️ ☹️

Vandrer du til gengæld nær de 8754 kilometer strand vi har i Danmark, ja så kan du jo overveje at sove dér. Læs reglerne for at sove på stranden her.

Men du har også den mulighed at sove under mere luksuriøse forhold som B&B, Airbnb, hotel eller vandrerhjem, noget jeg i den grad benytter mig af i vinterhalvårene.

Toilet- og vandforhold

Ud over at tilrettelægge vandreruten efter overnatningsmulighederne, er det lige så nødvendigt at planlægge efter toilet- og vandforhold. Det er meget vigtigt at du har styr på dette hjemmefra og kan være en smule mere avanceret at tage højde for. Jeg vil typisk finde ud af, om der er vand og toiletter ved overnatningsstedet og derefter blot medbringe en stor vandblære, så jeg har vand til hele dagen. Men er der ikke det, så er det vigtigt at finde ud af hvor man ellers kan anskaffe vand og komme på toilettet. Jeg finder ofte brugbar information blandt kommentarene i ShelterApp’en, men du vil typisk også kunne finde gratis vand og toiletter ved kirker og butikker/restauranter -og i nødstilfælde kan du ringe på hos en lokal.

Selvom Danmark er et lille land, så er der stadig områder, hvor især drikkevand er svært at skaffe Du vil i øvrigt skulle bruge en del vand til madlavning, så det skulle gerne gå hånd-i-hånd.

Proviantering

Samtidig med, at du tilrettelægger din rute i forhold til overnatning, kan det også være nødvendigt i forhold til proviantering. Selvfølgelig, hvis du blot skal afsted nogle dage, har det ikke så stor betydning, som hvis du skal afsted en hel uge eller mere. Hertil anvender jeg Google Maps hvor du kan trykke på ‘dagligvarer/groceries’, så kommer alle dagligvare butikkerne frem. Smart, ik? 😁

Transport

Transport til og fra vandreruten kan også være et hovedbrud, især hvis man kommer ud i de mindre befolkede dele af Danmark. Her er det ikke noget med, at bussen går en gang i timen… nej den går slet ikke.

Men det er der heldigvis også råd for.

Har du ikke held med at komme til og fra vandreruten med offentlig transport (brug rejseplanen.dk), så vil der nogle steder være Taxibus tilgængelig som f.eks ved Vandring i Thy Nationalpark. Det fungerer på den måde, at man via rejseplanen.dk bestiller en taxa minimum 4 timer i forvejen og så kører man med taxa til buspris. Genialt!

Andre steder, som f.eks. i Sønderjylland på Vadehavsstien måtte jeg spørge min Airbnb host om hun ville give et lift. Heldigvis siger de oftest ja, særligt hvis man antyder man gerne vil betale lidt for det.

Oppakning

Dette er måske et lidt svært emne for mig, som minimalist. Jeg har lavet en minimalistisk udstyrsguide her, men derfor kan jeg da godt lige nævne nogle ting.

For det første, så lad være med at slæbe for meget med! For meget vægt er #1 rookie-mistake. Nu ved du det, så er der ingen undskyldning. Der findes en masse tommelfingre regler og pakkelister derude… så Google det. Som sagt er jeg minimalist, så jeg er nok ikke den rigtige at spørge.

Second. Du behøver ikke investere alle dine surt-tjente penge på udstyr. Lån det, lej det eller genbrug ting du allerede har i forvejen. F.eks. fungerer en IKEA plastikbøtte sjovt nok lige så godt som spisesæt som det dyre ‘vandre spisesæt’ fra outdoor butikken. Hvis du skal investere I noget (og HAR lånt/lejet udstyr og prøvet af om vandring er noget for dig), så invester i noget ordentligt. Det holder I mange år og du vil blive glad for det.

Sidst men ikke mindst, lær at pakke rygsækken ordenligt: Det skal ikke hænge og dingle, den tunge vægt skal så tæt på rygraden som muligt og sørg for at dét du bruger oftest kommer yderst.

Sidste gyldne råd: Fór din rygsæk med en eller flere affaldssække. Det bliver du glad for, når himlen lige pludselig åbnede sig og dit regnslag ikke var nok. Er soveposen, tøjet og tændstikkerne først våde, så det slut.

Sikkerhed

Sikkerhed på vandreturen er vigtig, båd i form af en god førstehjælps taske men også i forhold til kommunikation samt vind- og vejrforhold.

Kommunikation
Det er vigtigt at du i din planlægning sørger for, at du på alle tider har strøm på din mobiltelefon. Om du medbringer en eller flere powerbanks eller planlægger opladninger undervejs, så er det bare vigtigt. Man har brug for det, når man mindst venter det.

Vind- og Vejrforhold
I kid you not. Godt nok er det lille Danmark, men også her kan du blive fanget i en vinterstorm eller i 35 grader sol uden sol creme. Både nedkøling og skoldning er farligt

Derudover skal du være særlig opmærksom på tidevandende hvis din vandretur går ved stranden. Der er flere tilfælde hvor folk er strandet på grund af højvande.

Hestehuller er også et farligt fænomen ved Vesterhavet, som du skal have stor respekt for. Se her hvordan du kommer ud af et hestehul.

Førstehjælpstasken
En god førstehjælpstaske for mig indeholder dét du ser på billedet oven over, plus lidt til. Min førstehjælpstaske fylder ikke meget i rygsækken, men har været nødvendig flere gange på mine vandreture.

▪️Saks (ikke for stor, men skarp)
▪️Pincet
▪️Solcreme
▪️Panodiler, Ipren, Høfeber medicin
▪️Alm. Plaster
▪️Fingerplaster (ok lidt unødvendig. Men jeg smider jo ikke noget jeg allerede har ud 😅)
▪️Forbinding
▪️Gazebind

▪️Alcohol Wipes
▪️Sportstape (forbygning af vabler)
▪️Bactigras*
▪️Druesukkertabletter
▪️Håndsprit
▪️Hjemmelavet salve med sheasmør og bivoks

*☝🏻 PRO-tip fra anestæsisygeplejersken: Kender du Bactigras? Det er simpelthen genialt. Hvis du får et stort sår eller brændsår, så kommer man det på inden under gazebindet så det ikke sidder fast i såret. Kan købes på apoteket.

Let’s talk about Compeed.
Efter Compeed nærmest opløste min lilletå til et åbent sår for år tilbage, som medførte vandrekarantæne i 5 måneder, har jeg ALDRIG rørt det igen! I stedet bruger jeg sportstape som præventivt middel mod vabler. Det virker.


Jeg håber du kunne lide min artikel, smid en kommentar hvis du har nogen på hjerte 👇🏻

<< Tilbage til forsiden

Få besked når der kommer nyt indhold 📩 🥾

Jeg spammer ikke, promise! Ved at tilmelde dig nyhedsbrevet samtykker du til, at jeg må sende dig emails med nyheder og tilbud. Afmeld når som helst. Læs min privatlivspolitik.

Få besked når der kommer nyt indhold 📩 🥾

Jeg spammer ikke, promise! Ved at tilmelde dig nyhedsbrevet samtykker du til, at jeg må sende dig emails med nyheder og tilbud. Afmeld når som helst. Læs min privatlivspolitik.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *