Minimalistisk udstyrsliste til vandring i Danmark og Sydsverige

Kan man som minimalist skrive et sponsoreret indlæg om udstyr? Jeg tænkte længe over det, og kom frem til, at det kan man godt. For når man er minimalist er valget af udstyr (og mangel på samme) ikke lige meget. Så her kommer nogle personlige anbefalinger til en udstyrsliste som minimalistisk vandrer i Danmark. Jeg har bevist ikke taget valg af tøj og beklædning med, da jeg synes det må få en artikel for sig selv. Jeg håber alligevel det vil inspirere dig til en mere minimalistisk tilgang til denne hobby.

Artiklen indeholder reklamelinks. 

Vandreudstyr til minimalisten

Det kan godt være lidt af en jungle derude, hvad man skal vælge af udstyr på sine vandreture. Med mindre man melder sig ind i en vandreklub hvor man kan låne det meste grej, ja, så koster det altså knapper at komme igang med denne hobby! Man kan også hurtigt få købt alt muligt unødvendigt udstyr. Selvom det er en svær øvelse af kombinere minimalisme og hobby’er, så er der en enorm frihed i at være en minimalistisk vandrer. Det er ikke det samme som, men relateret til UltraLight Hiking, noget jeg også synes kunne være mega spændende at dyrke endnu mere! Ikke desto mindre prøver jeg her og give dig mine bedste fif’s til vandring med et minimalistisk mindset. 

Minimalisme er en livsstil hvor man begrænser antallet af ejendele og kun beholder det som er absolut værdifuldt for en. Det går ofte hånd i hånd med slow living, der ligesom minimalisme, skærer ind til det vigtige, blot i forhold til tid (en ting vs. tid so to speak). Som minimalist kan det godt være udfordrende at have en eller flere hobby’er da disse ofte kræver ejendele der ikke nødvendigvis bruges i hverdagen eller som ikke kan bruges til noget andet (multi-funktion). 

Som minimalistisk vandrer fokuserer jeg på at have så få ting som muligt, men som er nøje udvalgte på kvalitet og funktion. Multi-funktion er vigtigt i denne sammenhæng da det nedbringer den totale andel af ejendele. F.eks. så har jeg i et andet indlæg beskrevet hvordan jeg bruger almindelige regnbukser til vandring i stormvejr – uden at fryse!

Rygsæk:
Osprey Kestrel 38

ca. 1200 kr. 

Køb hos Campz

Rygsæk. En forholdsvis stor udgift til en ting som ikke har særlig mange hverdagsformål. Men skal du på flere dages vandretur, så er en god rygsæk vigtig, fordi du fordeler vægten korrekt på skuldre og hofter.

Jeg har personligt denne rygsæk fra Osprey, som jeg er mega glad for. Den er perfekt til weekendture i Danmark og Sydsverige (også med telt, det kommer jeg tilbage til) og hytte-til-hytte ture i udlandet. Jeg bruger den også halvtom som dagsrygsæk. Rygsækken her kan desuden gå i håndbagagen på de fleste fly og dermed sparer man penge når man skal rejse. 

Udstyrsmæssigt er den spækket med små og store lommer. Særligt er jeg glad for den elastiske lomme uden på, de to store sidelommer (der er dog desværre huller i bunden, så man kan ikke have småting) og lommerne på selve bæltet. Den kommer også med plads til vandblære og sovepose. Derudover så følger der regnslag med. Den er stiv i ryggen, hvilket gør at der bliver godt ventileret mellem ryg og taske- dejligt når det er varmt! Den kan justeres på alle tænkelige måder. 

Den kommer i to størrelser om du bestiller i S/M eller M/L. I den store størrelse er det muligt, som minimalist altså, at tage på tur med telt og trangia med denne taske. Det har jeg nu prøvet på både turen til Thy Nationalpark (4 dage) og Den Danske Pilgrimsrute (3 dage)

Ved at vælge en mindre vandrerygsæk som denne, tvinger du også dig selv i at tage mindre med. Det kan derfor blive nemmere at vandre med mindre vægt.

 Jeg har faktisk intet dårligt at sige om denne taske.

Petzl Swift RL Pandelampe, black

ca. 700 kr. 

Køb hos Campz

Jeg nøjedes længe med kun lys fra min iPhone. Det gik sådan set okay, når man kun vandrede om sommeren, hvor det var lyst det meste af døgnet. Men der var to årsager til, at jeg valgte at investere i en pandelampe istedet: 1) jeg var afhængig af at der var nok strøm på min mobiltelefon. Det krævede enten mere strøm fra min powerbank eller at telefonen var slukket det meste af tiden og derfor kunne jeg heller ikke tage billeder. Og 2) Jeg begyndte at forlænge min vandre-sæson og havde derfor oftere brug for lys. 

Pandelamper kommer i mange former og funktioner. Jeg spurgte min udstyrs go-to-guy, Jens, som jeg ved kun køber kvalitetsudstyr og har brugt riiiiiiiiigtig lang tid på research forud for hans valg. Han sagde jeg skulle købe denne pandelampe. Den ligger lidt i den dyre ende, men den holder og den kommer med Reaktive Lighting-  dvs.skifter lysstyrke efter lysforhold og behov fra omgivelserne. Hvis du skal kigge på et kort eller andet tæt på, blændes lyset ned så det passer. Modsat, når du går i en mørk skov, lyser den op så du kan se langt. Den kommer med genopladelig batteri. Du kan læse en grundig anmeldelse af pandelampen her

Er budgettet lidt mindre, kan jeg anbefale denne pandelampe, også fra Petzl  . Du kan også læse alle 50 svar fra friluftsgruppen på Facebook

 

Trangia - Gas

ca. 1000 kr. 

Køb hos Campz

Vi kommer ikke udenom at snakke lidt om madlavning! De første mange år havde jeg kun en Jetboil som jeg var super glad for. Den var perfekt til solovandring med en utrolig lav vægt og var effektiv i brug. Jeg har den stadig og tager den gerne med på ture hvor jeg ikke skal overnatte i telt. 

Den er nemlig ikke nok, hvis man ønsker lidt mere avanceret mad end tør-retter og derfor investerede jeg i en Trangia. Jeg vil anbefale modellen som vist på billedet- dvs. uden teflon belægning i gryderne men dog på panden. Derudover er gas uden tvivl at foretrække til vandring i Danmark og Sverige. Jeg startede selv med en sprit-trangia og det har jeg fortrudt, bl.a. fordi at varmekilden ikke er lige så stabil og sprit vejer en del. Man kan også gå den helt primitive vej og lave mad på bål, men det vil alligevel kræve en letvægtsgryde. 

Bonus: Med Jetboil kan du faktisk også undvære en termokande, fordi det er lyn hurtigt at varme vand op til kaffe. 

Sovepose

fra 1300 kr. og opefter

Køb hos Campz

Valg af sovepose kræver i virkeligheden nok sit eget indlæg. Der er rigtig mange faktorer der spiller ind, når du skal vælge en sovepose, og det er nærmest en religion hvad man synes er bedst. Indtil jeg får skrevet en god guide, kan du finde en fremragende artikel her, skrevet af den meget erfarne vandrer Erik B. Jørgensen.  

I forhold til vandring i Danmark og Sydsverige, hvor klimaet som regel er fugtigt og relativt køligt, kan jeg anbefale at købe en fibersovepose selvom det koster lidt på vægten. Hvis du dermed kun vandrer i forår-sommer-efterår, kan du sagtens finde en god tre-sæsoners sovepose så du kun skal have én liggende. 

Osprey Hydraulics Væskeblære, 3L

ca. 350 kr. 

Køb hos Campz

Okay, jeg indrømmer det. Det her er måske lige på vippen til at være nice-to og ikke need-to som minimalistisk vandrer. For hvad er der i vejen med en almindelig vandflaske

Men den ryger med på listen, fordi det er et stykke udstyr som jeg simpelthen ikke vil undvære ever again.  For det første, så gør den, at man drikker meget mere væske i løbet af vandreturen. Den er også meget rarere at gå med, for en eller to store vandflasker vil skvulpe og påvirke balancen i rygsækken. Du løber heller ikke sådan lige tør for vand fordi den rummer 3 liter vand, så man er mindre afhængig af vandposter. Sidst, men ikke mindst, kan de store vandblærer også bruges i stedet for en sammenklappelig vandbærer, når man skal slæbe vand til camp. 

Der findes mange modeller, denne passer til rygsækken nævnt ovenfor og har en god størrelse der passer til vandreture i Danmark og Sydsverige. 

 

Liggeunderlag

ca. 350 kr. 

Køb hos Campz

Hvis du synes at valg af sovepose er omstændigt, så vent til du gå igang med at researche på liggeunderlag. Der er ligeså mange faktorer der spiller ind, når man skal vælge liggeunderlag til sin vandretur. Da jeg ikke selv har fundet den optimale løsning endnu (fordi jeg lavede et fejlkøb sidste år og i ren protest ikke har villet bruge penge på en ny løsning) så tyr jeg igen til Erik B. Jørgensen, som har lavet en god video om valget af liggeunderlag.

Man kan sige, at når du skal vælge et liggeunderlag til vandring i Danmark og Sverige, skal det være en letvægtsløsning og have en høj R-værdi (alene eller i kombination med hinanden) til, at du ikke fryser om natten. 

Derudover, så vil jeg klart anbefale at købe et billigt skumunderlag. Jeg nægtede i mange år, fordi jeg synes det var spild af ekstra vægt og ting, men jeg må erkende, at den er genial. Den kan også bruges som erstatning for et siddeunderlag – og så er der plads til vandremakkeren også. 

Førstehjælpstaske

ca. 150 kr. 

Køb hos Campz

Sikkerhed på vandreturen er vigtig. Og det gælder også lav-risiko vandreture som dem vi typisk tager på i Danmark og Sydsverige. Jeg købte en meget lille førstehjælpstaske i Flying Tiger for mange år siden som jeg personaliserede med indhold jeg havde brug for på vandreture. I min førstehjælpstaske finder man:

 

 • Almindeligt plaster.
  Brug aldrig vabelplaster! Det ødelægger din hud fuldstændigt når du vandrer skal jeg hilse og sige. Tror du ikke på mig, så sender jeg gerne det ækleste billede af min lilletå hvor der ikke var mere hud tilbage efter brugen af vabelplaster. Jeg kunne ikke gå med sko i 2 måneder efter. I stedet skal du bruge sportstape!
 • Sportstape
  Efter jeg begyndte at anvende sportstape, har jeg aldrig døjet med vabler. Det kræver dog en præventiv indsats, og virker ikke hvis du først har fået en vabel. Jeg taper min fod ind der hvor jeg typisk får vabler og kan jeg mærke det mindste på vej, så stopper jeg op med det samme og taper ind. 
 • To gazebind 
  Gazebind kan bl.a. købes på apoteket. Jeg bruger det med Bactigras på store sår. 
 • Bactigras
  Bactigras er en antiseptisk, blød paraffinforbinding, der lindrer og beskytter såret og samtidig hjælper med at reducere sårinfektion og betændelse. Bruges på store sår og forbrændinger sammen med engangskompressionbind. Kan købes på apoteket. 
 • Mund-til-mund maske
  Masken er selvfølgelig mest relevant hvis du vandrer sammen med folk du ikke kender. Den hverken vejer eller fylder, så jeg har det med. 
 • Tre druesukkertabletter
 • En lille håndsprit
 • To renseservietter
 • Lille kirugsaks
 • Pincet
 • Nål (og tråd)
 • To panodiler og to iprener

Camp Sandal

ca. 250 kr. 

Køb hos Campz

Her er vi nok ude i et mere nybegynder-tip end et minimalisme tip. At have et par camp-sandaler finder man ud af man vil prioritere. Jow, man kan godt hoppe i sine vandrestøvler når man om natten skal op og tisse. Men trust me.. det er ikke rart.  Gå efter nogle lette (skum) sandaler uden tå-deler (for så kan du ikke have strømper på). Crocs er usexede, men de gør jobbet. Derudover er der kun få på markedet, f.eks. disse North Face Skeena Sandaler. Alternativt, brug hvad du har. Jeg bruger selv mine klipklappere med tå-deler. Ikke optimalt, men det virker.

 

TRUST PRIMO POWERBANK 20 000 MAH SORT

ca. 400 kr. 

Køb hos Power

En powerbank er næsten uundværlig på vandreturene idag. Selv på endags vandreture kan den komme ind handy, hvis man ønsker at lytte til musik, navigere efter en GPS og tage billeder. Denne powerbank har jeg været rigtig glad for og kan fint oplade iPhone (7) + Garmin ur op over 4 dage. Det som du skal være opmærksom på, er dens kapacitet, og der skal du gerne op i min. 20.000 mAh hvis du rigtig vil have gavn af din powerbank på vandreturen.

 

Negativlisten

Lige så vigtigt som godt udstyr er, lige så vigtigt synes jeg faktisk en anbefaling til fravalg kan være. Man kan købe sig fattig er smart udstyr og jeg skal da lige love for, jeg en gang imellem må små-fnise af hvad jeg ser derude! Så her kommer min negativliste, dvs. listen over minimalistiske alternativer til dyrtindkøbt grej. 

Spisesæt og smart bestik

Der er absolut ingen grund til at købe fancy tallerkner og sporks. Jeg har kørt med almindelige plastikbøtter/madkasser altid og bruger lågene som tallerken, skærebræt, låg osv. Jeg pakker som regel bøtterne med andet (viskestykker, sæbe..) så bliver de mere pladsbesparende end de fancy modeller. Dertil bruger jeg bare almindeligt bestik. 

Tørmad

Nr. 2 på ridiculous-listen må simpelthen være disse dyre poser med tørmad. Helt hen i vejret er det at købe dem til vandreture i Danmark og Sydsverige. Jeg skal nok lave en artikel om alternativerne, men lad os lige blive enige om, at man sagtens selv kan tage havegryn og rosiner med som ikke koster 44 kr. 

Dagsrygsæk

Ejer jeg simpelthen ikke! Jeg bruger i stedet min almindelige vandrerygsæk. I tilfælde af, at det kunne være rart at have en lille taske med, har jeg som regel en mulepose med lange stropper. Den fylder og vejer næsten ingenting, kan bruges til et hav af andre ting derhjemme og hver hank kan tages om skuldrene som en almindelig rygsæk. 

Telt

Ja det havde du nok ikke regnet med var på negativlisten! Men det er det. Langt de fleste gange overnatter jeg bare i shelter, under åben himmel eller tarp. Det er også muligt at låne telte (og andet udstyr) hvis du er medlem af en vandreklub som f.eks. De Studerendes Vandreklub

Rejsepude

Selvom de fås som oppustelige, så synes jeg det er fuldstændig spild af plads og vægt. Jeg bruger noget sammenrullet tøj som pude. 

Vandrestøvler

Indrømmet, nu bevæger vi os ind i en gråzone. Min pointe med at de er på negativ-listen er, at man kan sagtens benytte sine kondisko langt hen af vejen til vandring i Danmark og Sydsverige. Så er du ny i vandring, så drop tanken om, at man kun kan vandre i vandrestøvler. Du vil dog være tjent med støvler hvis du vil vandre om efteråret og vinteren hvor de er mere vandtætte og står bedre fast i f.eks. sne og mudder. De giver også en bedre støtte hvis du vandrer med tung oppakning eller hvis terrænet ikke er lige ud af landevejen. Men start med nogle komfortable sko og se om du kan nøjes!

Få besked når der kommer nyt indhold 📩 🥾

Jeg spammer ikke, promise! Ved at tilmelde dig nyhedsbrevet samtykker du til, at jeg må sende dig emails med nyheder og tilbud. Afmeld når som helst. Læs min privatlivspolitik.

Få besked når der kommer nyt indhold 📩 🥾

Jeg spammer ikke, promise! Ved at tilmelde dig nyhedsbrevet samtykker du til, at jeg må sende dig emails med nyheder og tilbud. Afmeld når som helst. Læs min privatlivspolitik.

2 thoughts on “Minimalistisk udstyrsliste til vandring i Danmark og Sydsverige

 1. Tak for inspirationen, som har medvirket til at jeg har besluttet at gå Nordkyst stien ruten i næste uge.
  Det bliver min første vandretur og derfor er jeg totalt rookie og skal ud at handle lidt ind kan jeg læse mig frem til 🙂 Hvilken størrelse rygsæk vil du anbefale? Og hvilken type vandrestøvler har du god erfaring med? Jeg tænker at starte med at gå i mine løbesko da jeg “kun” kommer til at gå fra Smidstrup til Tisvilde og videre til Hundested.

  Bedste hilsner
  Jane

  1. Hej Jane

   Fedt du tager afsted! Lige til den tur behøver du ikke noget fancy udstyr eller stor oppakning fordi man hele tiden rammer indkøbsmuligheder. Jeg gik den selv i løbesko og en 36L rygsæk hvor jeg sov på B&B. Størrelsen af rygsækken afhænger af dine overnatningsvalg (shelter/telt/hotel), men du kan handle mange steder og behøver derfor ikke særlig meget mad med af gangen.

   Den største fejl ‘rookies’ laver er at tage for meget vægt på ryggen. <3

   Rigtig god tur!

   Hilsen Louise

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *